HSP: Arbitraža ima zaradi različnih stališč malo možnosti

Arbitraža med Slovenijo in Hrvaško ima malo možnosti, da bo rešila problem hrvaško-slovenske meje, saj imata državi zelo različna stališča o arbitraži.

Objavljeno
02. februar 2007 12.35
Zagreb - Arbitraža med Slovenijo in Hrvaško ima malo možnosti, da bo rešila problem hrvaško-slovenske meje, saj imata državi zelo različna stališča o arbitraži, je v pogovoru za hrvaški spletni portal index.hr izjavil poslanec opozicijske Hrvaške stranke prava (HSP) Tonči Tadić. Sicer je izrazil mnenje, da se slovenska stran zaveda boljših izhodišč Hrvaške za arbitražo in je zato ne želi sprejeti.

Tadić je še izpostavil vprašanje stroškov arbitražnega postopka, ki po njegovih besedah niso majhni in jih nobena stran ne želi sama pokriti. Tretja ovira za sprožitev arbitraže pa je, da Slovenija kot edina članica Evropske unije ne sprejema nobenega od obstoječih oblik urejanja problema razmejitve, razen neobvezujoče posvetovalne arbitraže, je dejal.

Poslanec HSP je še poudaril, da je vsaka hrvaška vlada doslej padla v "past doseganja dogovora s Slovenijo", ker je poskusila z enim celovitim dogovorom urediti štiri popolnoma različne probleme - od meje, jedrske elektrarne v Krškem in Ljubljanske banke do Trdinovega vrha. " To je bila popolnoma zgrešena politika, kar potrjujejo tudi dogodki, ki se ciklično ponavljajo," je zaključil Tadić.