Hudejski Romi bi se odcepili

Svetniki odločajo o izločitvi Romov iz trebanjskega naselja Hudeje.

Objavljeno
21. november 2013 19.37
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Trebnje – Romi iz naselja Hudeje si že dalj časa prizadevajo, da bi njihovo romsko naselje trebanjska občina poimenovala po potoku Vejar. Trebanjski občinski svetniki so po večletnih željah pripadnikov te etnične manjšine pred kratkim na seji le opravili prvo branje odloka.

Uradno pobudo za izločitev dela naselja Hudeje sta na občinsko vodstvo naslovila tamkajšnje romsko društvo Romano drom in romski svetnik Matija Hočevar, ki je za Delo povedal, da si s tem želijo predvsem doseči, da bi se naselje s približno 350 prebivalci vsestransko razvijalo. Je pa to prvi korak, pravi Hočevar, k ustanovitvi svoje lastne krajevne skupnosti (KS) po zgledu prekmurske romske KS Pušča. Država in občina sta za komunalno in cestno ureditev v zadnjih letih prispevali približno 1,5 milijona evrov, zato po mnenju mnogih to naselje spada med najlepše urejena romska naselja v državi, zagotovo pa na Dolenjskem. »Tudi javno razsvetljavo imamo. Ponoči je kakor v Las Vegasu,« je povedal Hočevar. Trebanjska občina bo tudi za 34 hiš plačala vse stroške zamenjave tablic in zamenjavo osebnih izkaznic za približno 250 prebivalcev, kar bo skupaj stalo 3000 evrov. Občina namerava prihodnje leto s pomočjo države začeti graditi romski center, v katerem bo tudi otroški vrtec in prostor za romsko društvo.

Predsednik KS Račje selo, kamor spada tudi romsko naselje, Darko Pekolj, je za Delo povedal, da podpira spremembo imena. »Zaradi kaznivih dejanj tamkajšnje Rome velikokrat obiščejo policisti, nato pa novinarji pišejo o krajanih Hudej ali Račjega sela, zdaj pa bodo vsi vedeli, za katere ljudi gre,« pravi Pekolj. Ni mu prav, da bodo stroške osebnih izkaznic in hišnih številk morali plačati vsi trebanjski davkoplačevalci.