Humanitarne organizacije: Brezplačno šolsko kosilo vsem socialno ogroženim otrokom

Leta 2011 je bilo otrokom iz socialno ogroženih družin s spremembo zakona narejena velika škoda.

Objavljeno
24. oktober 2016 15.37
zore menza
N. Č., STA
N. Č., STA

Ljubljana − Skupina humanitarnih organizacij je pozvala poslance, naj čim prej omogočijo brezplačno šolsko kosilo vsem otrokom iz socialno ogroženih družin. Veljavna zakonodaja omogoča brezplačno kosilo le otrokom družin iz prvega dohodkovnega razreda, zato so organizacije predlagale razširitev kroga upravičencev tudi na drugi in tretji dohodkovni razred.

Odprto pismo poslancem so podpisale Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje, dobrodelno društvo Petka za nasmeh in Slovenska fundacija za Unicef ob podpori organizacij, združenih v Nacionalnem forumu humanitarnih organizacij, ter Zveza društev pedagoških delavcev. V današnjem pismu so opozorile, da je bila leta 2011 otrokom iz socialno ogroženih družin s spremembo zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev narejena velika škoda.

»Številne družine so zdrsnile še globlje v brezno revščine, njihovo breme pa je bilo iz države preloženo na civilno družbo. V zadnjih letih pod pragom revščine v Sloveniji živi vse več otrok,« so zapisale organizacije.

Po zadnjih podatkih Statističnega urada RS pod pragom revščine živi 54.000 otrok, kar predstavlja 2700 osnovnošolskih razredov. Poudarile so, da si socialno ogrožena družina ne more privoščiti niti stroška delnega plačila šolske prehrane.

»Poslanke in poslance že ves čas opozarjamo na nujne sistemske spremembe, ki bi omogočile zdravo rast in razvoj vsem otrokom. Eden ključnih ukrepov za dosego tega cilja je redno prehranjevanje, ki vključuje tudi tople obroke,« so spomnile organizacije. Kot so še zapisale, je Slovenija dovolj bogata država, da zaščiti najranljivejše ter se sistemsko loti problema revščine in prikrajšanosti.

Predlog ZL v parlamentu

Parlamentarni odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide je že konec septembra odločil, da novela zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, s katero ZL predlaga razširitev upravičenosti do brezplačnega šolskega kosila tudi na otroke družin iz drugega in tretjega dohodkovnega razreda, ni primerna za nadaljnjo obravnavo. Tudi vlada in koalicija sta se izrekli proti noveli, a zdaj humanitarne organizacije poslance ponovno pozivajo, naj o noveli še enkrat razmislijo, sicer bo v torek na seji državnega zbora najverjetneje neuspešno končala zakonodajno pot.