Humanitarnim organizacijam žal še ne bo zmanjkalo dela

Velik izziv je bil množičen prihod ljudi, ki bežijo pred vojno. Za pomoč prosilo več kot pol milijona Slovence.

Objavljeno
29. december 2015 16.24
Slovenija, Maribor, 17.3.2011 - paketi Karitasa za odpuscene delavce MTB-ja foto:Tadej Regent/Delo
Barbara Hočevar, Sandra Hanžič
Barbara Hočevar, Sandra Hanžič

Ljubljana – V ljudskih kuhinjah Slovenske karitas se vsak dan prehranjuje več kot 130 ljudi, Rdeči križ je razdelil več kot 55.000 prehranskih paketov, pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije so zbrali 550.000 evrov za pomoč družinam. To je le nekaj številk o delu humanitarnih organizacij v letu 2015.

Dobrodelnim organizacijam zlepa ne zmanjka dela. Največje med tistimi, ki delujejo v Sloveniji, smo povprašali, koliko pomoči so letos zbrali za družine v stiski in kako se po njihovem mnenju spreminja socialna slika v državi.

 

 

 

 



 

 

 


Njihove glavne ugotovitve lahko strnemo v nekaj točk: da je lani na njihova vrata potrkalo malo manj ljudi kot v preteklih letih, kar je spodbudno, še vedno pa je bilo tistih, ki so vsaj enkrat potrebovali pomoč, več kot 600.000. Pri mnogih, ki so že dlje časa pod pragom revščine, se ta še poglablja. Vtis pa je, da se povečuje tudi sloj revnih zaposlenih, saj je večina humanitarnih organizacij poročala, da je med tistimi, ki so v stiski, ker ne pridejo do konca meseca, vse več ljudi, ki imajo službo. »Zagotovo je v letu 2015 eden večjih humanitarnih izzivov za državo in našo organizacijo množičen prihod ljudi, ki bežijo z območij, kjer divja vojna. Za lajšanje njihovega trpljenja, spodbujanje človekovega dostojanstva in strpnosti je Rdeči križ Slovenije pozval ljudi, naj po svojih močeh prispevajo, zaprosili pa smo tudi za sredstva iz Sklada Mednarodne federacije Rdečega križa in Rdečega polmeseca,« so opozorili pri RKS.

Ob 10. uri bomo na Delo.si objavili tudi prispevek »Manj pomoči potrebnih, a med njimi več zaposlenih«.