Igor Kadunc na čelu RTVS

Zdajšnji v. d. Marko Filli kandidaturo nepričakovano umaknil. Kadunc poudaril učinkovito porabo denarja.

Objavljeno
24. april 2017 12.05
lvu/fantek s piscalko
K. B.
K. B.

Ljubljana Po tem ko je nekaj ur pred odprto sejo za javnost programskega sveta RTV Slovenija trenutni v. d. generalnega direktorja Marko Filli kandidaturo za funkcijo s polnimi pooblastili nepričakovano umaknil, so svetniki z 20 glasovi za in brez proti za novega generalnega direktorja po desetih letih krize vodenja javnega zavoda izglasovali Igorja Kadunca.

Nekdanji pomočnik direktorja za poslovno področje RTV Slovenija in direktor filmskega sklada Igor Kadunc je po umiku kandidature Marka Fillija ostal edini kandidat na razpisu za generalnega direktorja javnega zavoda RTV Slovenija. Trenutni v. d. je odstop utemeljil z osebnimi razlogi in zanikal govorice, da se je tako odločil, ker je presodil, da v programskem svetu ne bo dobil dovolj glasov, več o ozadju umika pa ni želel povedati.

»Od mene ne pričakujte revolucije«

Igor Kadunc se je za kandidaturo kljub statusu upokojenca odločil, ker meni, da je za vzdrževanje demokracije v državi javni servis ključen. Dejal je, da se radiotelevizija že deset let sooča s krizo vodenja, za funkcijo pa se sam čuti sposobnega in je prepričan, da zaradi preteklega mandata pomočnika za poslovno področje med leti 1996 in 2001 delovanje javnega zavoda dovolj pozna.

V predstavitvi programa se je zavzel predvsem za pregledno porabo denarja, okrepitev igranega programa in spoštovanje novinarskih standardov pri poročanju. Izpostavil je še, da je največji izziv največje medijske hiše pri nas zagotovitev kakovostnega programa, kar je po njegovem obveza do vseh gledalcev in poslušalcev. Na očitke nekaterih svetnikov o pomanjkanju programske vizije je Kadunc odgovoril, da generalni direktor programa ne določa samostojno. »Od mene ne pričakujete revolucije, taka hiša je ne prenese,« je dejal.

Nehvaležna funkcija

Največji izziv njegovega štiriletnega mandata je po mnenju predsednika programskega sveta RTV Mirana Zupaniča prevelika programska ponudba glede na finančna sredstva: »Ljudi v hiši je v primerjavi z obsegom programa še vedno premalo, zato so tisti najbolj delovni izgoreli, denarja za nove zaposlitve pa ni.« Kandidaturo Kadunca je podprl, saj je po njegovem stvarno analiziral finančno delovanje ustanove, zato je Kadunčev program uresničljiv.

Kandidaturo je Igor Kadunc poleg Marka Fillija vložil tudi na prejšnjem razpisu za generalnega direktorja, vendar je je programski svet zavrnil kot nepopolno. Svetniki so se zato januarja za zaprtimi vrati odločali med Fillijem, nekdanjim vodjem produkcije Televizije Slovenija Igorjem Rozmanom in nekdanjim ministrom za kulturo Urošem Grilcem. Nihče od kandidatov ni zbral zadostne podpore, zato so razpis ponovili.

Umik Fillija pričakoval

Kadunca umik kandidature Marka Filija ni presenetil: »Ko me je obvestil, da iz osebnih razlogov ne bo več sodeloval, sem računal na še kakšen glas.« Kot so zagotovili predstavniki pravne pisarne, bo po zdajšnji zakonodaji kljub Kadunčevem statusu upokojenca funkcijo lahko opravil štiriletni mandat, ki ga bo začel jutri.