Igor Papič je novi rektor ljubljanske univerze

Sedanjemu rektorju Ivanu Svetliku se štiriletni mandat izteče septembra.

Objavljeno
16. maj 2017 22.00
Dr. Igor Papič, dekan fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, v Ljubljani, 7. oktobra 2016. [Igor Papič,dekani,univerza v Ljubljani,fakultete,elektrotehnika,elektro]
Sandra Hanžič, Ma. F., STA
Sandra Hanžič, Ma. F., STA

Ljubljana - Vodenje ljubljanske univerze z novim študijskim letom prevzema dekan fakultete za elektrotehniko prof. dr. Igor Papič. Tako je odločilo 91,1 odstotka volilnih upravičencev, med katerimi so se včeraj prvič znašli tudi študenti ter strokovno-administrativno in tehnično osebje.

S februarsko spremembo statuta je univerza volilno pravico razširila z visokošolskih učiteljev tudi na druge skupine, vključene v univerzitetno delovanje. Osebje in študenti so imeli pri seštevanju po 20 odstotkov glasov, učitelji pa 60 odstotkov. Po podatkih univerze je bilo upravičencev po novem, bolj demokratičnem sistemu glasovanja na 23 fakultetah in treh akademijah 44.693. Ne glede na to je volitve zaznamovala zelo majhna udeležba; glasovalo je samo 2719 ljudi oziroma 6,1 odstotka upravičencev.

Največ glasov so prispevali učitelji, okrog 40 odstotkov, sledili so strokovni delavci z 38 odstotki, volitev pa so se v najmanjšem številu udeležili študenti, ki so prispevali le pičla dva odstotka glasov.

Volitve se na članicah in rektoratu potekale med osmo in šestnajsto uro, edini kandidat - prvič v zgodovini skoraj stoletne univerze se je zgodilo, da je za to funkcijo prispela le ena prijava - pa je za izvolitev moral prejeti več kot polovico vseh veljavnih glasov.

Papič bo svoj štiriletni mandat začel oktobra.

Tudi Svetlik izrazil zadovoljstvo

»Zavedam se, da bo treba program, ki sem ga zapisal, v naslednjem obdobju uresničiti,« so Papičeve besede ob izvolitvi navedli v sporočilu za javnost. Dodal je, da je do nastopa njegovega mandata še nekaj mesecev. Prepričan je, da bo tudi v tem vmesnem, prehodnem obdobju dobro sodeloval s svojim predhodnikom Ivanom Svetlikom »in da bomo na Univerzi v Ljubljani brez prekinitve uspešno delovali naprej«.

Tudi Svetlik je izrazil zadovoljstvo ob izvolitvi novega rektorja, ki ima po njegovih besedah »veliko znanja in izkušenj, zato bo univerzo lahko vodil do novih uspehov. Veseli me, da so tokratne volitve lahko potekale na nov, bolj demokratičen način. Tekoče posle bomo skupaj pregledali in prenesli na novo vodstvo v času, ki ga imamo na razpolago,« je povedal Svetlik.