Imajo enega urologa, potrebovali bi jih šest

Po lanskem umoru urologa so se razmere v Bolnišnici Izola še poslabšale. V Sloveniji jih manjka 50

Objavljeno
21. april 2017 23.30
vidic/bolnica Izola
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj

Izola – »Ni res, da urološkim bolnikom omejujemo dostop,« se je direktor Splošne bolnišnice Izola Radivoj Nardin odzval na očitke številnih uroloških bolnikov, da v Splošni bolnišnici Izola zanje ni dobro poskrbljeno.

»En urolog pač lahko naredi toliko, kolikor lahko naredi. V SB Izola imamo uradno polno zaposlenega samo enega urologa specialista, preračunano z gostujočimi urologi to pomeni enako, kot če bi imeli 1,8 tima urologov specialistov,« je za Delo pojasnil Nardin.

»Če bi hoteli izpolniti vsa pričakovanja in standarde, 24-urno pripravljenost ali dežurstva, bi jih morali imeti šest. A urologov v Sloveniji ni mogoče kar tako dobiti. V zadnjega pol leta smo objavili dva razpisa, a nismo dobili nobene prijave. In tudi, kaj bi pridobili, če bi zvabili urologe iz katerega drugega slovenskega centra: imeli bi jih tu, izgubili pa bi jih drugje v državi,« je pojasnil Nardin, ki je zanikal, da bi imeli od ZZZS plačan program, po katerem bi morali zagotavljati urgenco na področju urologije.

Radivoj Nardin Foto: Boris Šuligoj/Delo

V Sloveniji je na voljo malo več kot 50 urologov, potrebovali bi jih približno dvakrat več, so nam pojasnili kirurgi izolske splošne bolnišnice.

Po 1. maju bo bolje

Aprila so iz objektivnih razlogov začasno, za dva tedna, ostali brez edinega polno zaposlenega specialista urologa, zato so o tem ustrezno obvestili splošne ambulante. Takoj po prvomajskih praznikih bodo tudi z nekaterimi novimi poslovnimi ukrepi bistveno izboljšali položaj, ki se je v bolnišnici Izola poslabšal lani avgusta, ko so v tragičnem dogodku izgubili perspektivnega mladega urologa.

ZZZS plača le izvedene zdravstvene storitve

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) nam je direktor sektorja za informiranje Damjan Kos pojasnil, da so bili na ZZZS neprijetno presenečeni ob nedavni (začasni) preusmeritvi urgentnih bolnikov v druge bolnišnice, ker jih iz izolske o tem niso obvestili.

»ZZZS plača le izvedene zdravstvene storitve. Če bolnišnica dalj časa ne more zagotoviti urologa, mora te bolnike preusmeriti k izvajalcem, ki storitve lahko izvedejo, vključno z začasnim prenosom sredstev za ambulantno obravnavo na drugo bolnišnico,« je pojasnil Kos.

Ni pa izrecno povedal, ali ta prenos opravijo tudi v primerih kratkotrajnih preusmeritev. Za del bolnišnične obravnave uroloških bolnikov je denar zagotovljen v celotni obravnavi bolnišničnih storitev. Ta, bolnišnični del, ni posebej količinsko in vrednostno opredeljen, vendar ji ga ZZZS ne plača, če ni izveden. (Tudi tu ni jasno, koliko sredstev ji ne plača, če količinsko in vrednostno ni opredeljen.) Dejal je, da so že dolgo seznanjeni s problemom premajhnega števila urologov v Izoli, kar je značilno za celotno državo in je posledica neustreznega načrtovanja specializacij v državi.

»Umor urologa v Izoli lani je dostopnost v izolski urološki ambulanti le še poslabšal. V prvih dveh mesecih letos so imeli le še 71 odstotkov obiskov, torej 101 obisk pacientov manj od načrtovanih. Letos namerava ZZZS zagotoviti 20-odstotno preseganje programa, kar pomeni 24.000 obiskov pacientov v vsej državi (v zvezi s tem čakamo le še na sklep vlade), kar bi omogočilo zaposlitev dodatnih 6,5 urologa v Sloveniji,« je pojasnil Kos in dodal, da Izola rešuje položaj po lanskem tragičnem dogodku z dodatno zaposlitvijo gostujočih zdravnikov.

V ZZZS so zadovoljni, da bo po 3. maju Splošna bolnišnica Izola povečala zmogljivosti pri obravnavi uroloških bolnikov, sicer pa Kos meni, da bi se v reševanje položaja vključilo tudi ministrstvo za zdravje.