Imamo vse, kar imajo veliki

Slovenija je pred 15 leti doživela mednarodno priznanje Evropske skupnosti, je spomnil zunanji minister Rupel. Temu so sledili mnogi drugi razveseljivi mednarodni in diplomatski dosežki nove države.

Objavljeno
15. januar 2007 18.05
Zunanji minister Dimitrij Rupel
Ljubljana - Slovenija je pred 15 leti doživela mednarodno priznanje Evropske skupnosti oziroma današnje Evropske unije. "15. januarja 1992 je EU sprejela in odobrila ravnanje Slovenije kot primerno in kot evropsko," je danes v Ljubljani spomnil zunanji minister Dimitrij Rupel. Temu so sledili mnogi drugi razveseljivi mednarodni in diplomatski dosežki nove države, med katere sodijo vključitev v EU, zvezo Nato in v območje evra, ki jo proslavljamo danes, je še poudaril.

Z vključitvijo Slovenije v evroobmočje, ki ga Ljubljana ob udeležbi visokih tujih gostov danes obeležuje s slovesnostjo z naslovom Dobrodošlica evru, je EU po mnenju Rupla izmerila vrednost naše države. Kot so že pred tem zapisali na MZZ, je to, da slovesnost poteka prav danes, ko mineva 15 let od mednarodnega priznanja Slovenije, tudi simbolna počastitev zgodovinskega datuma.

“Slovenci smo uspešen narod”

Rupel je še poudaril, da "smo Slovenci uspešen narod". "Po mnogih letih ujetosti v tuje državne, politične, kulturne in gospodarske okvire, nam je v zadnjih 15 letih uspelo doseči državnost, neodvisnost, vključitev v EU, zvezo Nato in evro," je poudaril. Mednarodna skupnost tako po Ruplovih besedah Sloveniji priznava sposobnost vodenja svetovnih procesov in organizacij, med katerimi je omenil ZN, Organizacijo za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) in EU v letu 2008. " Slovenci in vsi državljani Slovenije smo lahko ponosni oziroma bi morali biti ponosni na svoje uspehe," je dodal.

Potem, ko je Slovenijo priznala Evropska skupnost, so po 15. januarju 1992 začela deževati tudi druga priznanja. Že do avgusta 1992 je Slovenijo priznalo 92, do danes je to storilo že več kot 169 držav, so zapisali na MZZ. Nekatere evropske države so Slovenijo priznale že pred Evropsko skupnostjo. Hrvaška je to storila 26. junija 1991, nekatere naslednice nekdanje Sovjetske zveze, med njimi vse tri pribaltske države, Latvija, Litva in Estonija, ter Gruzija, Ukrajina in Belorusija, v drugi polovici leta 1991, Islandija, Švedska in Nemčija 19. decembra 1991, Vatikan 13. januarja 1992 in San Marino 14. januarja 1992.

Med slednjimi sta bili najpomembnejši priznanje Nemčije in Svetega sedeža, toda odločitev Evropske skupnosti o priznanju ni bila znamenje samo za Evropo, temveč za ves svet, so poudarili na MZZ. Taka odločitev Evropske skupnosti je logičen nasledek Brionske deklaracije, sprejete 7. julija 1991, ki je bila hkrati tudi prvi mednarodni sporazum med na novo nastalo Republiko Slovenijo in predhodnico današnje EU, so še zapisali na MZZ.

Pravna in politična osnova za priznanje Evropske skupnosti pa so bila 11. januarja 1992 izdana "mnenja" posebne arbitražne komisije, ki jo je vodil ugledni francoski pravnik Robert Badinter, med njimi še posebej mnenje številka 7, ki je z obširno in izčrpno obrazložitvijo ugotavljalo, da izpolnjuje Slovenija vse pogoje za samostojno državo. Da se je Badinterova komisija dokopala do teh ugotovitev, so bila potrebna velika prizadevanja vseh političnih teles v Sloveniji, poleg njih pa tudi drugih slovenskih strokovnjakov, med njimi predvsem pravnih in ekonomskih, so med drugim še zapisali na MZZ.

Rupel na Brdu gostil avstrijsko in grško kolegico

Minister za zunanje zadeve Dimitrij Rupel je danes v okviru slovesnosti ob prevzemu evra na Brdu pri Kranju sprejel kolegici iz Avstrije in Grčije, Ursulo Plassnik in Doro Bakojanis . Prevzem skupne evropske valute je priznanje za vse dosedanje reforme v Sloveniji in opravljeno delo, sta po ločenih dvostranskih pogovorih z Ruplom poudarili ministrici. Kot je dejala Plassnikova, je Slovenija zelo spoštovana in dobro sprejeta članica EU.

Plassnikova je Sloveniji čestitala, da je prevzela evro in dosegla ta velik korak v evropski integraciji. "Sedaj si bomo na obeh straneh Karavank delili tudi valuto," je v izjavi po pogovoru poudarila Plassnikova, ki je prepričana, da bo Slovenija lahko sedaj polno izkoristila tudi svoje potenciale z ekonomskega vidika. Rupel pa se je zahvalil ministrici za vlogo, ki jo je Avstrija igrala pri mednarodnem priznanju Slovenije, saj prav danes mineva 15 let, odkar je EU Slovenijo priznala kot neodvisno in suvereno državo, pri čemer je veliko vlogo odigrala prav Avstrija.

Grška ministrica je Sloveniji čestitala za 15 let neodvisnosti in za dolgo pot, ki jo je država prehodila. "Ves trud, ki ga je Slovenija vložila, se je danes poplačal," je prepričana. O odnosih med Slovenijo in Grčijo pa je povedala: "Danes smo skupaj s Slovenijo člani EU, imamo enako valuto, živimo v isti regiji in sodelujemo pri reševanju težav". Poudarila je, da so politični odnosi med Slovenijo in Grčijo odlični, malo bolje pa bi bilo lahko v gospodarskem sodelovanju, na čemer bosta državi delali v prihodnje.