Ime guvernerja bo znano do aprilske seje DZ

Predsednik republike Drnovšek je sporočil, da bo ime kandidata za novega guvernerja BS predvidoma posredoval v roku, ki bo omogočal obravnavo predloga na redni aprilski seji DZ.

Objavljeno
16. marec 2007 18.49
Predsednik parlamenta France Cukjati brani svojega favorita za novega vodjo zakonodajno-pravne službe
Ljubljana – Predsednik republike Janez Drnovšek je danes predsedniku DZ Francetu Cukjatiju sporočil, da bo ime kandidata za novega guvernerja Banke Slovenije predvidoma posredoval v roku, ki bo omogočal obravnavo predloga na redni aprilski seji, so sporočili iz urada predsednika države.

Sedanjemu guvernerju centralne banke Mitji Gaspariju, ki v začetku februarja ni dobil podpore poslancev za vnovični mandat na čelu banke, se mandat izteče 31. marca. Poslanci DZ bodo aprilsko zasedanje predvidoma začeli 23. aprila.

Cerar: Primernejša rešitev imenovanje namestnika guvernerja

Scenarij, po katerem bo Banka Slovenije začasno brez guvernerja, je vse bolj verjeten. Pravni svetovalec DZ Miro Cerar je povedal, da bi v tem primeru tekoče posle guvernerja lahko opravljal zdajšnji guverner ali pa eden izmed viceguvernerjev. Imenovanje namestnika se mu zdi primernejša odločitev.

Začasno imenovanje namestnika se Cerarju zdi primernejša rešitev, saj zakon o Banki Slovenije že določa možnost začasne postavitve namestnika guvernerja. A zakon primera, ko se zdajšnjemu guvernerju izteče mandat, nov pa še ni imenovan, ne obravnava, poudarja.

Zagato bo morala rešiti Banka Slovenije sama, je dejal. "O tem se ne bi rad izrekel. Tukaj bodo morali v sami banki sprejeti najbolj sprejemljivo razlago zakona. Takšno, ki je najbližja namenu in duhu zakona. Vsekakor pa tako, ki bo zagotovila, da bo nekdo kompetenten, vsaj viceguverner, začasno opravljal tekoče posle guvernerja," je poudaril Cerar in dodal, da banka sicer lahko zaprosi za pravno mnenje, a mnenja so nezavezujoča.

Predstavnica za stike z javnostmi v Banki Slovenije Gordana Pipan je na vprašanje, kdo bo banko vodil po 31. marcu, ko se zdajšnjemu guvernerju Mitji Gaspariju izteče mandat, odgovorila, da "odgovor na to vprašanje ni v pristojnosti Banke Slovenije". Odgovor je treba poiskati pri piscih zakona, je poudarila.

Z odmikanjem imenovanja novega guvernerja Banke Slovenije vse bolj verjetno postaja tudi, da Slovenija na prihodnjem zasedanju sveta Evropske centralne banke (ECB) 12. aprila ne bo prisotna z guvernerjem.

Zna se zgoditi, da Slovenija na zasedanju odbora sploh ne bo imela predstavnika, piše današnji časnik Financial Times. To bi bilo prvič v zgodovini območja evra in pravni strokovnjaki bi morali ugotoviti, ali bi lahko Banka Slovenije imenovala namestnika.

Odgovor na vprašanje, kdo se bo udeležil seje sveta ECB - ali se je mora udeležiti guverner ali pa Slovenija lahko pošlje koga drugega -, je treba poiskati pri ECB sami, je dejala Pipanova.

Če Slovenija ne bi poslala predstavnika na zasedanja sveta ECB, ne bi mogla sodelovati pri določanju obrestnih mer. Sicer pa bi imela odsotnost Slovenije le skromen učinek na odločanje v ECB, še piše Financial Times.