Ime leta 2015 na Valu 202 je Ciril Zlobec

Izbor je tudi del humanitarnega projekta Botrstvo, s katerim jim je letos uspelo zbrati več kot 250.000 evrov.

Objavljeno
17. december 2015 21.12
Val 202
De. P., STA
De. P., STA
Ljubljana - Ime leta 2015 po izboru poslušalcev Vala 202 je pesnik Ciril Zlobec, ki je ob svoji 90-letnici izdal pesniško zbirko Ljubezen - čudež duše in telesa ter jo posvetil svoji ženi, zbirko pa zasnoval kot ljubezensko življenjsko zgodbo. Izbor je tudi del humanitarnega projekta Botrstvo, s katerim jim je letos uspelo zbrati več kot 250.000 evrov.

Zlobec je na prireditvi iz rok odgovornega urednika Vala 202 Mirka Štularja prejel mozaik, delo mozaicista Janeza Mučiča, so sporočili z radia. Po prejemu naziva je izrazil presenečenje nad tem, da so poslušalci tokrat izbrali poezijo. Kot je dejal, je poezija vse tisto, »kar gre navadno mimo ljudi in jih pozabi prebuditi, da bi bili to, kar v resnici zmorejo biti«.

Poleg Zlobca so bili za naziv nominirani še Filip Flisar, Tina Maze, Andreja Pader, Gaia Asta, Petra Greiner in Spomenka Valušnik, Valter Mlekuž, Franc Gornik, Nedeljko Grgić, Jure Poglajen in David Zorko, Rok Černic, Nina Kozorog, Dejan Zavec ter Jelko Gros.

Na sprejemu pred prireditvijo se je nominirancem in vsem posameznikom, ki sodelujejo v projektu Botrstvo, pridružil tudi predsednik republike Borut Pahor.

Prireditev sta vodila Anja Hlača Ferjančič in Miha Šalehar, za glasbene vložke pa so poskrbeli Nina Strnad in trio ter Siddharta. Vsi nominiranci so v spomin prejeli grafiko oblikovalca Davida Lična.

Ime leta je del akcije Ime tedna, v okviru katere poslušalci Vala 202 vsak ponedeljek glasujejo za ime tedna, nato pa vsako zadnjo soboto v mesecu še za ime meseca.

Akcija je tudi del humanitarnega projekta Botrstvo, v okviru katerega so doslej zbrali že skoraj šest milijonov evrov. Letos so za osem objavljenih zgodb zbrali 122.000 evrov, za počitnice otrok iz Botrstva dobrih 71.000 evrov, za omogočanje prostočasnih dejavnosti pa dobrih 40.000 evrov.

Dražili so tudi rumeno majico in zbrali 23.500 evrov, s katerimi bo šest nadarjenih mladih športnikov, ki so z rezultati že dokazali svojo vrhunskost, dobilo enoletno finančno pomoč za nemoten trening. Trenutno je v projekt vključenih 4200 botrov, ki lepšajo dneve več kot 4600 varovancem. Na botra pa še čaka več kot 100 otrok in mladostnikov, so še sporočili z radia.