Indijansko poletje vabi h kopanju

Včeraj popoldne je imelo morje skoraj 22 stopinj, zrak v Murski Soboti pa 27 stopinj Celzija.

Objavljeno
11. oktober 2014 13.26
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Piran, Koper – Tisti, ki se ta konec tedna ne bodo kopali v znoju med trtami, pri obiranju oljk ali med jadranjem v Tržaškem zalivu, se bodo lahko še zmeraj namakali v dovolj (za nekatere ravno prav) toplem morju. Včeraj ob 16. uri so mu na Zarji, eni od treh oceanografskih postaj v slovenskem morju, namerili celo 21,8 stopinje Celzija. A za ta letni čas to še zdaleč ni temperaturni rekord.

»Nobenih rekordnih temperatur nismo namerili. So sicer nadpovprečne za ta čas, vendar popolnoma v skladu s tako imenovanim indijanskim ali babjim poletjem,« nas je včeraj popoldne na realna tla postavil Andrej Velkavrh, dežurni sinoptik Agencije RS za okolje. V Murski Soboti in Mariboru so avtomatske postaje resda namerile po 27 stopinj Celzija (v Ljubljani in Portorožu 24 stopinj). Toda v Murski Soboti so, denimo, 23. oktobra 1971 namerili celo 27,9 stopinje Celzija, kar je absolutni oktobrski državni rekord.

»Kadar se jeseni vzpostavi močan jugozahodnik, so v srednji in vzhodni Sloveniji običajno visoke temperature, ki so mogoče tudi konec oktobra. To ni nič nenavadnega. Indijanska poletja so pogosta, včasih lahko tudi več let zapovrstjo. Povprečne maksimalne oktobrske temperature so v državi precej podobne: v Murski Soboti 15,2, v Ljubljani 15,3 in v Črnomlju 15,9 stopinje Celzija,« je še povedal Velkavrh. Bolj presenetljive so velike razlike, ki lahko nastanejo oktobra. V Ljubljani so 28. oktobra 1905 namerili 11 stopinj pod ničlo, v Novi Gorici pa 26. oktobra 2003 4,8 stopinje pod ničlo.

Jugozahodnik bo pred Barcolano oslabel

Te dni sta zrak in morje ob naši obali tako topla, da kopanje v morju ni nikakršen podvig. Na oceanografski boji Zarja (pet navtičnih milj od Debelega rtiča) pol metra pod morsko gladino so popoldne namerili 21,8 stopinje Celzija. Na oceanografski boji Vida, ki je eno navtično miljo od piranske Punte in kjer temperaturo merijo na dveh metrih globine, pa so namerili 21,4 stopinje Celzija. Od ribičev smo sicer slišali, da imajo zaradi toplega morja precej težav, saj se ribe v takem morju obnašajo drugače od pričakovanj, a desetletni podatki merjenj oceanografske boje kažejo, da gre za bolj ali manj običajno oktobrsko temperaturo morja. Leta 2011 so 5. oktobra namerili celo 23,46 stopinje Celzija, leta 2012 pa je bila 10. oktobra do desetinke stopinje enaka temperatura kot letos istega dne. Povprečne oktobrske temperature morja so po podatkih Morske biološke postaje Piran med 18,5 in 20,7 stopinje Celzija.

Tisti, ki se bodo v nedeljo udeležili Barcolane, ne bodo deležni veliko vetra. Nasprotno. Andrej Velkavrh napoveduje, da bo jugozahodnik prav jutri oslabel. Velik del dneva naj bi celo prevladovalo brezvetrje, kar za jadralce pomeni precejšnjo odvisnost od sreče. To tudi pomeni, da bo dan ob morju še toplejši, kot bi bil sicer.

Lepo jesensko vreme vpliva na nekoliko boljšo zasedenost hotelov, vendar oktober kljub temu ne prinaša toliko gostov kot glavna sezona, zato je indijansko poletje premajhen obliž na poletno turistično rano. A pri tistih, ki še niso trgali, sonce zadnje dni popravlja sladkorno stopnjo grozdja. Oljkarji so včeraj uradno napovedali začetek oljkarske sezone, a so polovico dela skoraj že opravili. Čeprav je poleti, predvsem v Primorju, padlo neprimerno več dežja kot običajno, bodo letne statistike, ki bodo seštevale in upoštevale skoraj rekordne junijske vročine in dolgo poletje čez sredino oktobra, vsem vremenskih odklonom navkljub na koncu ugotovile, da je bilo poletje skoraj povprečno.