Informacije o italijanskih pokojninah tudi na Jesenicah

Na Jesenicah bodo doprli informacijsko pisarno za vse, ki so si pokojnino ali prislužili ali si jo še služijo v Italiji.

Objavljeno
11. oktober 2013 11.34
Ezio Medeot in Jadran Čalija
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Jesenice – Slovenski upokojenci, ki so nekoč delali v Italiji, morajo vsako leto tamkajšnjim oblastem predložiti različne obrazce s katerimi dokazujejo, da so še vedno upravičeni do prejemanja pokojnine. Včeraj so na Jesenicah odprli pisarno, v kateri bodo enkrat mesečno nudili informacije in pomoč glede italijanskih pokojnin.

Natančnih evidenc o številu slovenskih upokojencev, ki so si pokojnino prislužili tudi v Italiji, ni. Kot ocenjujejo v sindikalnih organizacijah jih je v Sloveniji okoli osem tisoč, na Gorenjskem pa okoli tisoč, je dejal Jadran Čalija, predsednik slovenskega inštituta Inca, ki je del italijanskega sindikata upokojencev SPI-CGIL. Okoli 1.500 teh upokojencev je včlanjenih v sindikat upokojencev Slovenije, ki je del zveze svobodnih sindikatov (ZSSS).

Položaj upokojencev v Sloveniji in v Italiji se razlikuje. Ko v Sloveniji dobiš pokojnino, so zadeve urejene tudi za naprej, je dejala Romana Oman, vodje ZSSS na Gorenjskem, in dodala, da morajo v Italiji upokojenci vsako leto oddajati poročila (če so še živi, davčni podatki, zdravstveno zavarovanje), na podlagi katerih jim nato izplačujejo prejemke (pokojnine). Kot je dodal Čalija so v nekaterih primerih slovenski upokojenci celo do pet ali šest let zbirali ustrezno dokumentacijo in urejali formalnosti za pridobitev pokojnine v Italiji.

Še sedma pisarna v Sloveniji

Z odprtjem pisarne na Jesenicah (odprta bo vsako zadnjo sredo v mesecu med 15. in 17. uro) bodo informacije vsem upokojencem, pa tudi tistim, ki zdaj delajo v Italiji in so pred upokojitvijo, ponujali še na sedmi lokaciji (Koper, Nova Gorica, Tolmin, Sežana, Postojna, Ajdovščina). Doslej so upokojenci z Gorenjske formalnosti glede italijanske pokojnine urejali po pošti, zdaj jih bodo lahko v pisarni na Jesenicah.

Članstvo v sindikalnih organizacijah ni pogoj za pridobitev informacij, saj je italijanski model financiranja sindikatov drugačen od slovenskega. Italijanska država namreč sindikatom plača za vsakega delavca, ki mu pomaga in tako ni pomembno ali je član sindikata ali ne.

Slovencev na delu v Italiji več kot Italijanov v Sloveniji

Jadran Čalija je dodal še oceno, da za zdaj v Italiji dela med 15.000 in 20.000 slovenskih delavcev, precej manj je italijanskih delavcev v Sloveniji. Slovenci delajo v Italiji predvsem na širšem območju Vidma in kot je povedal Ezio Medeot, iz sindikata SPI-CGIL Furlanije-Julijske krajine, delajo predvsem v zdravstveni dejavnosti, skrbi za onemogle, gradbeništvu. Manj slovenskih delavcev dela povsem na severu Italije, v okolici Trbiža. V Slovenijo prihajajo na delo iz Italije visoko kvalificirani delavci, ki delajo predvsem v šolstvu ali medijih.