Infrastrukturno ministrstvo nadaljuje pisanje zakonov

Prostorska in gradbena zakonodaja naj bi bili nared v predvidenih rokih.

Objavljeno
19. maj 2014 15.29
tlo/bratusek
STA, B. K., gospodarstvo
STA, B. K., gospodarstvo
Ljubljana – Na ministrstvu za infrastrukturo in prostor bodo, medtem ko vlada opravlja tekoče posle, nadaljevali pripravljanje zakonodaje, njeno sprejemanje v DZ pa bo verjetno zastalo.

»Sicer se priprava prostorske in gradbene zakonodaje intenzivno nadaljuje,« so zagotovili Slovenski tiskovni agenciji in dodali, da bo nared v potrjenih rokih. Sprejetje na vladi je predvideno do konca letošnjega leta, obravnava in sprejetje v državnem zboru pa do sredine leta 2015.

V četrtek se je knčala javna razprava o predlogu zakona o ravnanju z nedovoljenimi gradnjami, ki bo ob določenih pogojih omogočil legalizacijo nedovoljenih gradenj, gradivo pa je zdaj pripravljeno za nadaljnjo obravnavo.

Na ministrstvu intenzivno poteka tudi priprava predloga nacionalnega stanovanjskega programa, ki ga bodo posredovali v javno razpravo predvidoma konec tega meseca. Nemoteno se bodo nadaljevale tudi aktivnosti v okviru koordinacije priprave državnih prostorskih načrtov za infrastrukturne projekte državnega pomena.

Na področju energetike mora ministrstvo pripraviti podzakonske akte, ki jih zahteva letos sprejeti energetski zakon. Nadaljevala se bo tudi priprava strokovnih podlag za energetski koncept Slovenije, ki naj bi bil po napovedih ministra Sama Omerzela letos sicer v ospredju.

Prav tako bodo nadaljevali vse infrastrukturne projekte v okviru iztekajoče se finančne perspektive EU ali v pripravah za nov večletni finančni okvir, pa tudi druge projekte, ki jih ne sofinancira EU.

Kar zadeva problematiko dotrajanih cest in mostov − na 15 izmed njih je Direkcija RS za ceste v začetku leta omejila tovorni promet −, intenzivno iščejo vire financiranja. Še naprej se bodo pogovarjali z avtoprevozniki, ki so zaradi številnih nerešenih vprašanj, med drugim zaradi zvišanja cestnin in problematike takse za CO2, januarja grozili s protestno vožnjo po Ljubljani.