Iniciativa mestni zbor: Ni res, da se v Mariboru ni nič spremenilo

Spomnili so, da takšen proces nima velikih, karizmatičnih voditeljev in da spremembe ne pridejo čez noč.

Objavljeno
23. oktober 2013 13.09
*tre* MARIBOR
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA
Maribor - Skoraj leto dni po začetku uličnih protestov v Mariboru, ki ga je spodbudila postavitev radarjev za merjenje hitrosti na cestah, v Iniciativi mestni zbor opozarjajo, da ni res, da se v Mariboru po vstajah ni nič spremenilo. Kot pravijo, v mestu deluje več skupin, ki si prizadevajo za direktno demokracijo.

Iniciativa mestni zbor, ki je nastala po mariborskih vstajah in po mestu prireja četrtne in krajevne zbore prebivalcev, je v današnjem javnem pismu s podpisanim Gregorjem Stamejčičem - Grizlijem zapisala, da so mediji v razpravah ob obletnici postavitve radarjev v Mariboru »spregledali resne spremembe, ki so se začele dogajati po vstajah v Mariboru. Skratka, spregledali so, da se je mesto odločilo biti demokratično.«

V iniciativi so spomnili, da takšen proces nima velikih, karizmatičnih voditeljev in da spremembe ne pridejo čez noč. »Javnost je enostavno spregledala, da se množice organizirajo, saj so zazrti v vrh piramide. Ampak tam se ne bo spremenilo nič, razen morda obraza in retorike.«

Vse skupine zahtevajo direktno demokracijo

Rešitev po njihovem mnenju ni ustanovitev politične stranke. »Demokracija zahteva aktivne državljane in državljanke ter doslednost in predanost, ne pa kozmetičnih popravkov. In, verjeli ali ne, tega je danes v Mariboru dovolj in proces še ni končan. Pustimo ob strani samo našo organizacijo, ki skupaj s kakšnimi 400 meščankami in meščani soorganizira četrtne zbore. Poleg nas v mestu deluje še nič koliko skupin, vsaka s kupom aktivistov, vsaka s svojim načinom organizacije, vendar vse združene v vedno enaki zahtevi - direktna demokracija,« še piše v javnem pismu.

Gibanje 29. oktober je 29. oktobra lani na Trgu Leona Štuklja v Mariboru sklicalo protest proti bančno-politični eliti, ki se ga je udeležilo okoli 600 ljudi. Zatem se je zvrstila vrsta protestov, zaradi katerih je bil Franc Kangler prisiljen odstopiti z županskega položaja, tako imenovano vstajniško gibanje pa se je razširilo še v druga slovenska mesta.

Gibanje 29. oktober je na družbenem omrežju Facebook napovedalo protest tudi letos. Nov protest proti vladi naj bi potekal 29. oktobra ob 16. uri na Trgu Leona Štuklja v Mariboru. Uro pozneje je podoben protest napovedan na Trgu republike pred državnim zborom v Ljubljani.