Inkubator v zraku, glasbeni šoli kaže bolje

Država je že pred sedmimi leti na MO Kranj brezplačno prenesla prostore nekdanje biotehnične šole, kmalu bo še gradbeno šolo.

Objavljeno
16. september 2014 18.51
Gradbena šola prenos
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj – V predlogu nove razvojne strategije kranjske občine sta med strateškimi projekti tudi podjetniški inkubator in glasbena šola v starem Kranju. Čeprav je občini prostor za inkubator država zagotovila že pred sedmimi leti, ga občina do danes še ni uredila. Kljub temu je vlada prejšnji teden na občino brezplačno prenesla še opuščeno stavbo srednje gradbene šole na Cankarjevi 2.

V pobudi ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo iz februarja letos je občina napovedala, da bo v opuščeni stavbi nekdanje srednje gradbene šole, ocenjeni na 283.000 evrov, uredila dodatne prostore za glasbeno šolo (GŠ) in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, koncertno dvorano ter pisarno za Zvezo kulturnih društev Kranj.

Vlada je sklep o prenosu sprejela prejšnji teden in za podpis pogodbe pooblastila gospodarskega ministra Metoda Dragonjo, tako da v Kranju zdaj čakajo le še na podpis pogodbe.

»Če se bo izšlo, bo GŠ Kranj delovala na treh lokacijah, kar bi pomenilo bistveno olajšanje, saj smo zdaj razpršeni na petih, tudi neustreznih lokacijah in ne vemo, do kdaj bomo sploh lahko v prostorih, ki niso naši,« pravi ravnateljica GŠ Petra Mohorčič. Občina namerava še letos pridobiti investicijsko dokumentacijo, prihodnje leto pa objaviti razpis za izvajalca prenove, za katero bi radi Kranjčani pridobili tudi evropska oziroma državna sredstva.

Že zdavnaj bi moral biti zgrajen

Dodobra pa se je zapletlo s podjetniškim inkubatorjem. Vlada je sklep o brezplačnem prenosu 557.000 evrov vredne stavbe nekdanje šole na Smledniški cesti na občino sprejela že poleti 2007, ker je bil objekt od selitve srednje biotehniške šole v Naklo junija 2005 prazen.

Občina se je s pogodbo zavezala, da bo v njem uredila prostore podjetniškega inkubatorja, nato pa je zaradi interesa ljubljanskega podjetja Abcfin za gradnjo poslovno-stanovanjska soseska Kozolci na Planini z njim podpisala pismo o nameri za zamenjavo nepremičnin, po katerem bi šolo zamenjali za poslovni prostor v novi soseski, kjer bi bil tudi inkubator.

Abcfin bi ga moral po pogodbi z občino zgraditi do konca leta 2012. Na občini trdijo, da so šolskemu ministrstvu po sklenitvi pogodbe z Abcfinom večkrat predlagali, naj izda soglasje za sklenitev menjalne pogodbe in prestavitev inkubatorja na novo lokacijo, a ministrstvo kljub večkratnim pozivom občini ni odgovorilo.

V Kranju upajo na novega investitorja

Poročali smo že, da se je Abcfin že za nakup zemljišča pri Novi Kreditni banki Maribor (NKBM) zadolžil za 14 milijonov evrov, čeprav naj bi bilo zemljišče vredno precej manj. Občini je tudi plačal komunalni prispevek v višini 264.637 evrov, zavezal pa se je zgraditi komunalno opremo soseske v vrednosti 1,8 milijona evrov. Podjetje Abcfin iz skupine Poteza je v stečajnem postopku, terjatev NKBM v višini 14,2 milijona evrov bruto pa je prešla na DUTB (slabo banko).

Kdo bo novi investitor soseske s 400 stanovanji, vrtcem, inkubatorjem in poslovnimi prostori, ni znano, kljub temu pa na občini pričakujejo, da bo ta izpeljal projekt v celoti.

Na vprašanje Dela, ali lahko država od občine zahteva vračilo nepremičnine, ker niso uresničili obljube, so s kranjske občinske uprave odgovorili, da tega ne pričakujejo.

Tudi na direktoratu za investicije ministrstva za izobraževanje, znanost in šport pravijo, da bodo poskušali najti rešitve, da pa je postopek zdaj na mrtvi točki.

Stečajni upravitelj družbe Abcfin Milorad Vidović je zemljišča nekdanjih mlekarn, ki merijo 2,6 hektara, poskušal prodati na javni dražbi maja letos (izklicna cena je bila 4,93 milijona evrov), vendar ni bilo zanimanja. Pojasnil pa nam je, da je upravna enota podaljšala gradbeno dovoljenje za sosesko do julija 2016.