Inšpektor na deponiji ni zaznal smradu

Zdenko Antončič: Ljudje v nedogled ne bodo čakali podjetja Cerod, da odpravi čezmeren smrad.

Objavljeno
21. marec 2014 21.45
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Novo mesto – Civilna iniciativa za čisto okolje in zdravo življenje (CI) na posebno telefonsko številko zbira sporočila prebivalcev o smradu, ki se širi iz komunalne deponije Leskovec. Zdravstvena inšpekcija ob nadzoru nepravilnosti ni ugotovila, občina Šentjernej pa je najela sodno zapriseženega izvedenca.

Vodja CI Zdenko Antončič je za Delo povedal, da telefonske številke, kamor lahko prizadeti prebivalci iz 17 naselij sporočijo svoja opažanja, zaradi možne zlorabe ne nameravajo razkriti. Pravi, da ne bodo mirovali toliko časa, dokler odgovorni smradu iz čistilne naprave ne bodo povsem odpravili. »Če tega ne bodo storili zelo kmalu, potem CI kot stranka v postopku ne bo izdala soglasja za postavitev obrata za mehansko in biološko obdelavo odpadkov,« je odločen Antončič. Izvedba druge faze tega okoljskega projekta, imenovanega Cerod 2, je ocenjena na 33 milijonov evrov, pri čemer bo Evropska unija prispevala 18,9 milijona. Antončič pravi, da ljudje v nedogled ne bodo čakali podjetja Cerod, da odpravi čezmeren smrad, temveč bo CI nekega dne ljudem sporočila »zbor na Leskovcu pred smetiščem«.

Z zapriseženim izvedencem priti stvari do dna

Zaradi smradu je vodstvo občine Šentjernej okoliškim prebivalcem in članom CI priskočilo na pomoč in je že izbralo sodno zapriseženega izvedenca, da zadevi enkrat za vselej pride do dna. Župan Franc Hudoklin je za Delo povedal, da je največji problem dokumentacija, ki jim je sprva v podjetju Cerod niso hoteli posredovati, vendar so se potem le dogovorili, da bodo papirologijo pregledali na sedežu podjetja Cerod v Novem mestu. »Hočemo izvedeti, ali se stroka ni pravilno lotila reševanja tega problema ali pa je vmes še kaj drugega. Vodstvu Ceroda nočemo nagajati, a nam je v interesu, da zaščitimo ljudi pred morebitnimi škodljivimi vplivi,« je poudaril župan.Čistilna naprava avstrijskega podjetja Rotreat Abwasserrinigung Gmbh iz Gradca je začela poskusno obratovati junija 2012 in je stala 1,3 milijona evrov. Zdaj pa se zdi, kakor da tehnologijo novomeške čistilne naprave, ki deluje na osnovi dvojne reverzne osmoze, šele preizkušajo oziroma razvijajo, pravijo tamkajšnji domačini, ki imajo dovolj življenja v smradu.

Direktor novomeškega podjetja Cerod Alojz Turk je za Delo povedal, da so s strokovnjaki iz sežanskega podjetja Kostanj odkrili vzroke za povečan smrad iz čistilne naprave, zato so prekrili izcedne bazene in namestili filtre, po potrebi pa izcedne vode vozijo v novomeško čistilno napravo. Med drugim so namestili kemični pralnik na izhodu biofiltra, zdaj pa nameravajo še povečati zadrževalni čas kontaminiranega zraka v pralniku.

Vsi ti ukrepi, ki bodo podjetje Cerod stali 50.000 evrov, bodo, kot pravi Turk, pripomogli odpravljati čezmerni smrad še v tem mesecu, hkrati pa opozarja, da se neprijetnih vonjav ne bodo mogli povsem znebiti. Dodaja še, da sama čistilna naprava odlično deluje, vendar pa ni bilo predvideno, da bo na samem vhodu vanjo tudi do 300 odstotkov več onesnaženih izcednih voda, ki so posledica obilnih padavin. O vseh izvedenih ukrepih bo v kratkem poročal tudi predstavnikom CI.

Deratizacija enkrat na mesec, dezinsekcija po potrebi

Manca Uršič Rosas z zdravstvenega inšpektorata nam je povedala, da je njihov inšpektor opravil izreden inšpekcijski nadzor, pri čemer je preveril, ali pri zavezancu obstaja resno tveganje za nastanek oziroma prenos nalezljivih bolezni, česar pa ni zaznal.

Po informacijah območne enote nacionalnega inštituta za javno zdravje v okolici deponije januarja letos ni bilo zaznati povišane dinamike pojavljanja nalezljivih bolezni. Neprijetnih vonjev inšpektor ni zaznal, pravi Uršičeva, prav tako ni zaznal mrčesa ali glodavcev. Deratizacija naj bi se na deponiji izvajala enkrat na mesec, dezinsekcija pa po potrebi (zadnja je bila januarja 2013).