Inšpektor zahteva 
odvoz mulja iz Ankarana

Inšpektor za okolje iz koprske enote državnega inšpektorata za okolje in prostor je v minulih dneh ugotovil, da družba Grafist, d. o. o., vozi izkopni material na zemljišče na ankaranski Bonifiki brez pridobljenega okoljevarstvenega dovoljenja po uredbi o obremenjevanju tal.

Objavljeno
21. februar 2011 10.45
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper –  Družbi Grafis je inšpektor odredil prepoved nadaljnjega vnašanja in odstranitev vnesenega izkopanega materiala ter uvedel prekrškovni postopek, so nam odgovorili z Inšpektorata RS za okolje in prostor. Ante Guberac, lastnik in direktor koprske družbe Grafist, nam je včeraj povedal, da je po njegovem inšpektorjeva odločba povsem neutemeljena.

»MO Koper je pridobila ustrezno gradbeno dovoljenje za poglobitev morskega dna ob Semedelski promenadi. Blato smo začasno odložili ob tej promenadi (pri parkiriščih ob tržnici), po nekaj mesecih, ko se je nekoliko osušilo, ga vozimo na ankaransko vpadnico, za kar je občina Koper prav tako pridobila gradbeno dovoljenje in dovoljenja ministrstva za okolje. Inšpektor je zahteval, da blato peljemo nazaj. Na ta sklep se bo občina najverjetneje pritožila, saj bi morali blato peljati nazaj v morje, to pa bi bil res velik nesmisel. Še posebej, ker obstajajo dovoljenja,« je povedal Guberac.

Na naše vprašanje, ali ima občina okoljevarstveno dovoljenje, ki ga za odlaganje blata z morskega dna na ankaranski Bonifiki zahteva okoljski inšpektor, je Ante Guberac dejal, da podrobnosti gradbenega dovoljenja ne pozna, da pa je v njem izrecno dovoljeno odlaganje materiala na ankaranski Bonifiki. Dejal je, da jim je inšpektor naložil odvoz približno 2000 kubičnih metrov mulja, iz morja pa so ga nakopali več kot 20.000 kubičnih metrov. Odcejeno morsko blato odlagajo natanko na tistem delu Bonifike, kamor ga bo odlagala tudi Luka Koper, ko bo v kratkem začela poglabljati plovni kanal do pristanišča. Iz občinske službe za odnose z javnostmi so nam potrdili, da se bo občina v kratkem pritožila na inšpektorjevo odločbo, saj menijo, da je bilo odlaganje izkopanega materiala izvedeno na podlagi ustreznih dovoljenj.

Za zemljišča, na katerih so do inšpektorjeve odločbe odlagali mulj, in še za nekaj drugih površin pa želi mestna občina Koper v kratkem oddati stavbno pravico. Občina je objavila razpis, po katerem bo do 1. marca zbirala ponudbe za pridobitev stavbne pravice na treh večjih zemljiščih v katastrski občini Ankaran. Vsako meri po dva hektarja. Gre torej za več parcel na površini šestih hektarjev ob južnem delu Ankaranske ceste, za katerega prostorski načrt dovoljuje poselitev oziroma območje za promet in zveze. Izhodiščno nadomestilo za stavbno pravico znaša za vsa tri zemljišča najmanj 5,3 milijona evrov. To je znesek, ki ga mora bodoči imetnik stavbne pravice plačati, če jih hoče izkoriščati 40 let, nakar jih bo moral vrniti občini. Nadomestilo bo lahko plačeval tudi po letnih obrokih. Kaj bo imetnik stavbne pravice na teh zemljiščih uredil, bo odvisno predvsem od kupca. Pomembno pa je, da vložek v zemljišče unovči v 40 letih.