Inšpektorji niso ustavili Gratela

Podjetje Gratel naj bi Mestni občini Ljubljana na osnovi določil služnostne pogodbe za gradnjo optičnega telekomunikacijskega omrežja plačal 1,09 milijona evrov.

Objavljeno
09. marec 2007 19.28
Ljubljana - Delovišče podjetja Gratel na ulici Ane Ziherlove v Ljubljani, je danes v spremstvu delavcev KPL obiskala glavna inšpektorica Mestne občine Ljubljana Biserka Cizar. Kot je povedal vodja projekta optičnih telekomunikacij za Ljubljano pri Gratelu Tomaž Kržišnik, so nameravali na podlagi izvršbe ustaviti dela in Gratelu odpeljati delovne stroje. Ker delavci Gratela z deli niso hoteli prenehati, je inšpektorica, potem ko je fotografirala delovišče, odšla, je pojasnil Kržišnik.

Kržišnik je še povedal, da so inšpektorico seznanili s tem, da dela potekajo na zasebnih zemljiščih in ne na zemljiščih MOL. Kot je povedal, v prihodnjih dneh pričakuje nove poskuse ustavitve del. Kržišnik je še povedal, da jim je odločbo o izvršbi danes vročilo mestno redarstvo in napovedal, da se bodo zoper njo pritožili.
Mestni inšpektorat MOL je podjetju Gratel in podizvajalcu Rešet v četrtek sicer izdal in vročil odločbo o prekinitvi izvajanja gradbenih del ter odstranitvi mehanizacije in gradbenega materiala na občinskih cestah v Bežigradu, so sporočili z MOL

Gratel ni upošteval odločbe

Ker podjetje Gratel odločbe ni upoštevalo, je Mestni inšpektorat danes izdal sklep o dovolitvi izvršbe z rokom izpolnitve danes do 17. ure. Ta določa, da mora podjetje do določenega roka prenehati z deli in umakniti vso mehanizacijo. V primeru, da izvajalec ne bo sam odstranil vozil do postavljenega roka, bo Mestni inšpektorat na podlagi izvršbe odredil odstranitev strojev na stroške omenjenega podjetja, so še sporočili z MOL.

Predstavnica za stike z javnostjo na MOL Tjaša Ficko je povedala, da med predstavniki MOL in podjetja Gratel v prihodnjih dneh ni predvideno nobeno srečanje. Neuradno smo sicer izvedeli, da naj bi bilo takšno srečanje v ponedeljek, vendar pa Fickova o tem ni vedela povedati ničesar.

Gratel predlaga odložitev izvršbe

Gratel v današnji zahtevi upravnemu sodišču predlaga, da se odloži izvršitev odločbe do pravnomočne odločitve upravnega sodišča o tožbi, ki je bila na upravno sodišče v Ljubljani vložena v sredo. V zahtevi družba Gratel argumentirano izpodbija neutemeljene trditve MOL, da ni zaprosila za izdajo dovoljenja za fazno zaporo cest ter da ni izrecno ali molče privolila v izdano dovoljenje. Družba Gratel je namreč vložila vlogo za začasno zaporo cest 20. septembra lani, torej mesec dni pred dnem izdaje odločbe, ki jo je podpisala nekdanja županja Danica Simšič, pojasnjujejo v podjetju.

Hkrati pa je Gratel konec januarja na MOL naslovila več dopisov, pri katerih se je skliceval na izdano odločbo in ji tako izrecno priznal njeno veljavnost. Zato družba Gratel predlaga, da se izvršitev odločbe, ki jo je podpisal župan Zoran Janković odloži, saj bi z njeno izvršitvijo in ustavitvijo gradnje družbi Gratel nastala nepopravljiva škoda, so zapisali v sporočilu.


Gratel je občini za služnost plačal več kot milijon evrov

Podjetje Gratel je od novembra 2005 do januarja letos Mestni občini Ljubljana (MOL) na osnovi določil služnostne pogodbe za gradnjo optičnega telekomunikacijskega omrežja, ki jo je podpisala nekdanja županja Danica Simšič, plačal 1,09 milijona evrov (z DDV), so danes sporočili iz kranjske poslovne enote podjetja. S sporočilom so se odzvali na poročanje nekaterih medijev, ki navajajo napačne številke o vrednosti služnosti, ki jo je Gratel poravnal MOL.

Za služnost v Šiški je Gratel plačal skoraj 386.907 evrov, za Moste 160.860 evrov, za Bežigrad 164.397 evrov, za Center-Vič pa 381.070 evrov (vse z DDV), so sporočili iz podjetja.

Gratel: Do zakasnitve asfaltiranja je prišlo zaradi težav s podjetjem KPL

Vodja projekta optičnih telekomunikacij pri Gratelu Dušan Kočevar je v sporočilu zapisal, da je v Šiški prišlo do zakasnitve asfaltiranja, o čemer so medije ves čas obveščali. Razlog za to neljubo situacijo je po Kočevarjevih besedah v tem, da je moral Gratel za asfaltiranje cestišč skleniti pogodbo s podjetjem KPL Ljubljana, ki je bilo takrat še v lasti MOL.

Podjetje KPL pa svojih pogodbenih obveznosti ni izvedlo v pogodbenem roku, je pojasnil Kočevar in dodal, da si je že v pogodbi pridržalo pravico za daljši rok izvedbe, do konca marca 2006. Ker podjetje KPL tega tudi do takrat ni storilo, medtem ko bi Gratel začel s sanacijo že v novembru 2005, je bil po Kočevarjevih besedah Gratel zato prisiljen dodatno angažirati še druge izvajalce, ki so pospešeno izvajali sanacijo cestišč že od maja 2006 naprej.

V Gratelu poudarjajo, da pri izvedbi drugih del na cestiščih ni prihajalo do nikakršnih zamud. Podjetje KPL pa je bilo do konca leta 2006 pristojno tudi za nadzor nad sanacijo cestišč. Celotna izvedba projekta v zvezi z gradnjo optičnega omrežja je doslej potekala v skladu z vsemi soglasji, pridobljenimi pri ustreznih službah na MOL oziroma soglasodajalcih, ter v skladu s tehnično dokumentacijo, je še pojasnil Kočevar.

Gratel dela nadaljuje, kljub Jankovićevi razveljavitvi soglasja občine

MOL je s podjetjem Gratel leta 2005 podpisala služnostno pogodbo o gradnji optičnega telekomunikacijskega omrežja v Šiški, lani pa še pogodbo za območje Bežigrada, Most in Viča. V javnosti so se pojavili očitki, da je MOL služnostno pravico Gratelu oddala prepoceni in da Gratel krši določila pogodbe.

Kot je znano, je Zoran Janković v ponedeljek razveljavil soglasja občine za izvedbo del do leta 2009, ki jih je tik pred lanskimi lokalnimi volitvami podpisala Simšičeva. Na MOL zahtevajo ustavitev del, vendar Gratel dela nadaljuje. Pravni zastopnik Gratela Dušan Tršan je na pristojno sodišče v Ljubljani vložil upravno tožbo zoper odločbo s predlogom za odlog izvršitve odločbe. Na ministrstvo za javno upravo pa je podjetje vložilo tudi predlog za odpravo odločbe po nadzorstveni pravici in jo v vednost posredovalo županu.

Na MOL bodo vztrajali, da morajo biti dela izvedena v skladu s pogodbo. Janković je imenoval komisijo, ki bo ponovno pregledala že izvedena dela. Zaplete pa bodo poskušali rešiti po poslovni poti, so zatrdili na MOL in v podjetju.