Inšpektorji popuščajo črnograditeljem

V Strunjanu nekdo na črno gradi 700 m dolgo za zdaj še makadamsko cesto. Valant zanika, Slikoplast ne daje izjave.

Objavljeno
09. avgust 2012 21.45
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Strunjan – V Strunjanu nad turističnim naseljem Salinera nekdo že več kot leto dni na črno gradi 700 metrov dolgo in v povprečju pet metrov široko za zdaj še makadamsko cesto. Inšpektorji vedo zanjo, vendar doslej še niso ukrepali, češ da ne sodi v prioritetno obravnavo.

Izvajalec del je menda vsem znani piranski črnograditelj Bruno Š. Primer je prišel v javnost pred tremi meseci, ko so se o njem razpisali mediji in odgovornost za poseg pripisali Stanetu Valantu, nekdanjemu prvemu možu NFD Holdinga. Ko smo ga povprašali, ali držijo navedbe, je očitek odločno zanikal. Dejal je, da je to samo še ena od neresnic, ki mu jih podtikajo, in da z gradnjo ceste ali s prenovo počitniških stanovanj v Strunjanu nima nobene zveze. Sam niti ne ve, kje natančno se vse to nahaja. Ugotovili smo, da je sedanji lastnik nekdanjega počitniškega doma Planica (kakih sto metrov nad turističnim naseljem Salinera) koprsko podjetje Slikoplast. Slikoplast je bil do jeseni lani v 49-odstotni lasti NFD Holdinga. Morda so prav zaradi lastništva staro hišo pripisali Valantu. Pri pogovoru z njim smo dobili občutek, da o primeru ve veliko več, kot nam je bil pripravljen povedati.

Do hiše namesto po stopnicah po cesti

Hiša je bila po pisanju medijev zgrajena leta 1940, do nje vodi kakih 200 stopnic. Po navedbah Geodetske uprave RS je vredna 292.000 evrov. Seveda ne bi bila vredna toliko, če bi do nje bil mogoč dostop le po starih stopnicah, saj bi jo bilo zelo težko obnoviti. Lani spomladi pa je nekdo začel graditi široko pot, na kateri se ponekod lahko srečata tudi dva tovornjaka, začne pa se na lokalni cesti med Strunjanom in Belim Križem. To je grob poseg v naravo in tujo lastnino, brez soglasij in občinskih načrtov. Črnograditelj jo je speljal po zasebnih parcelah, po dveh občinskih, eni v lasti strunjanske župnije, nekaj kmetijskih zemljiščih v lasti Sklada kmetijskih zemljišč in dveh zemljiščih, ki sta obremenjeni z bančnimi hipotekami (torej last bank). Cesto so skopali povsem na novo in brez dovoljenj. Na izkopano prst je graditelj po skoraj vsej dolžini položil večje kamenje, na polovici pa tudi že gramoz. Cesta pelje do Slikoplastove hiše, a tudi še 80 metrov dlje proti hiši, ki jo je pred osmimi leti kupil nekdanji poslanec LDS Tone Anderlič. Tudi on je pred časom zanikal kakršno koli vpletenost, saj cesto gradi domačin, ki mu je takrat na vse načine nasprotoval pri nakupu hiše nad Strunjanom.

Primer gradnje je 5. septembra lani na Inšpektorat RS za promet, energetiko in prostor prijavil sosed, ki se boji, da bo zaradi posega deževje sprožilo plaz na njegovo parcelo. Z inšpektorata so mu odgovorili po skoraj enajstih mesecih. »Glede na to, da se prijava nanaša na nelegalno gradnjo makadamske poti, ki po planu dela gradbene inšpekcije ne sodi v prednostno obravnavo, vas obveščamo, da bo obravnavana na podlagi dospelosti, po vrstnem redu po datumu prejema.«

Državnemu inšpektoratu smo v sredo postavili nekaj vprašanj, a do včeraj zvečer niso odgovorili. Graditelj, ki si je drznil tako grob poseg, je že vedel, kaj lahko in česa ne, saj ni njegov prvi. Direktor in solastnik družbe Slikoplast Aldo Brundula pa nam je odgovoril, da je na dopustu in nam bo odgovarjal, kdo je naročnik gradnje ceste do njihove nepremičnine, ko se vrne.