Interna preiskava glede dogodkov v Ambrusu je zaključena

Generalni direktor policije je dejal, da je interna preiskava glede dogodkov v Ambrusu pokazala, da je vzrok dogajanj premik policijskega vozila, ki je sprožil reakcijo krajanov.

Objavljeno
14. december 2006 21.12
Otvoritev policijskega muzeja; na sliki: Dragutin Mate in Jože Romšek
Tacen - Generalni direktor policije Jože Romšek je v današnji izjavi za medije ob ponovni otvoritvi Muzeja slovenske policije dejal, da je interna preiskava glede dogodkov v Ambrusu zaključena. Generalni direktor policije še meni, da razmere v policiji nikakor niso kritične, seveda pa v tako velikem sistemu, kot je policija, prihaja do določenih težav, ki pa jih na ministrstvu in policiji intenzivno rešujejo.

V letu in pol je v policiji prišlo do nekaterih pozitivnih sprememb, še veliko pa bo potrebno narediti na področju preprečevanja organiziranega in gospodarskega kriminala. Izboljšale so se tudi razmere v Centru za forenzične preiskave, kjer je zaradi neustreznih pogojev prihajalo do večletnih zaostankov, je poudaril generalni direktor.

Vzrok dogajanj premik policijskega vozila, ki je sprožil reakcijo krajanov Ambrusa

Interna preiskava v zvezi s dogodki v Ambrusu, ko je policija uporabila prisilna sredstva, je po Romškovih besedah tako zaključena. Po njegovih besedah je vzrok dogajanj premik policijskega vozila, ki je sprožil reakcijo krajanov Ambrusa. Vprašanja, ali je bila uporaba prisilnih sredstev upravičena, Romšek še ni mogel komentirati, saj primer še vedno obravnava posebna komisija. Prav tako še ni končana preiskava v zvezi z dogodki v Grčaricah, ko so krajani zaustavili kolono policijskih vozil na poti na usposabljanje. Je pa Romšek zagotovil, da bo v primeru morebitnega napačnega ravnanja policistov ukrepal brezkompromisno.

Prav tako se Romšek ni strinjal z navedbami, da je bilo delovanje policije v preteklih mesecih v veliki večini namenjeno reševanju varnostne problematike romske družine Strojan. Takšno delovanje bi bilo po besedah generalnega direktorja policije neodgovorno. Romšek je še pojasnil, da v Ambrusu ni več posebnih policijskih enot, kljub temu pa tam ostajajo policijske enote, ki spremljajo dogajanje na terenu.