Interventni zakon po nujnem postopku

Državni zbor bo predlog zakona o interventnih ukrepih sprejemal po nujnem postopku, je sklenil kolegij predsednika DZ Pavla Gantarja.

Objavljeno
09. oktober 2009 13.17
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Ljubljana - Državni zbor bo predlog zakona o interventnih ukrepih sprejemal po nujnem postopku, je sklenil kolegij predsednika DZ Pavla Gantarja. Ta je predstavnike poslanskih skupin tudi obvestil, da poročilo varuhinje človekovih pravic za leto 2008 ne izpolnjuje pogojev za obravnavo na redni oktobrski seji DZ, ki se bo začela 19. oktobra.

 

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je v razpravi glede predloga interventnega zakona ocenil, da je omenjeni zakon vsebinsko "zakon o izvrševanju proračuna, čeprav ga je vlada drugače poimenovala".

 

Prepričan je, da je to svojevrsten problem, saj bodo težko obravnavali dva zakona, kot sta interventni in o izvrševanju proračuna, na isti seji in po nujnem postopku. Po njegovem mnenju bi morala biti vsebina interventnega zakona vključena v zakon o izvrševanju proračuna.

 

Vodja poslanske skupine SDS meni, da "takšnega inovativnega pristopa v DZ še nismo imeli". Prav tako je prepričan, da vlada to "zadevo ureja na ekscesen način" in da so to "provokacije, ki jih v DZ prinaša vlada".

 

Ali je predlog zakona o izvrševanju proračuna nepopoln ali pa gre za izigravanje, je dejal Tanko in dodal, da to pomeni, da je proračun za leti 2010 in 2011 fiktiven, da ni usklajen s socialnimi partnerji in da sloni na napačnih makroekonomskih predpostavkah.

 

Generalni sekretar vlade Milan M. Cvikl je zatrdil, da zakon o javnih financah določa, kako se vloži proračun in kaj je vsebina zakona o izvrševanju proračuna. "Mi bi lahko rešitve iz interventnega zakona uvrstili v zakon o izvrševanju proračuna," je pojasnil.

 

Ob tem pa je opozoril, da bi lahko zakon o izvrševanju proračuna doživel veto ali referendum, zato proračuna ne bi mogli izvajati, razen po dvanajstinah. Kot je dejal, je treba interventni zakon sprejeti hkrati s proračunom za prihodnji leti.

 

Predloga interventnega zakona in zakona o izvrševanju proračuna sta celota, je tudi pojasnil in zatrdil, da je to korektna rešitev. Po njegovih besedah interventni zakon predvsem posega v druge zakone, npr. v pokojninski zakon. Ta zakon je vsebinsko povezan s proračunom, ne pa z zakonom o izvrševanju proračuna, je dodal.

 

Glede Tankovih očitkov je dejal, da interventni zakon ni provokacija, "kot ni bilo imenovanje Aleša Guliča provokacija". Kot je dejal, gre za preveč resne stvari, da bi bila provokacija. Po njegovih besedah si niti prejšnje vlade niso dovolile, da bi z zakonom o izvrševanju proračuna posegale v zagotovljene pravice, npr. v pokojninski zakon.

 

"Mi moramo poseči v pravice, kajti če ne posežemo v te pravice, bo proračunski primanjkljaj oz. javnofinančni primanjkljaj čez 6,5 oz. 7 odstotkov," je zatrdil. Če ne bi bilo interventnega zakona, bi morali v pravice poseči z več zakoni, je ocenil in zatrdil, da bodo morali, če bo interventni zakon "padel", zagotoviti več sredstev iz proračuna za pokojninsko blagajno.

 

Gantar je predstavnike poslanskih skupin obvestil, da je prejel obvestilo predsednice komisije za peticije Eve Irgl (SDS), da poročilo varuhinje Zdenke Čebašek-Travnik za leto 2008 ne izpolnjuje pogojev za obravnavo na oktobrski seji. Dodal je, da poročilo dejansko ne izpolnjuje pogojev, zato ga umika z dnevnega reda seje.

 

Podpredsednik DZ Miran Potrč (SD) se ni strinjal s tem. Kot je povedal, je obveščen, da je komisija za peticije na četrtkovi seji sprejela priporočilo. "Zakaj to ni priporočilo?", je vprašal Gantarja.

 

Vodja poslanske skupine Zaresa Cveta Zalokar Oražem je dejala, da je poročilo varuhinje oblikovano na nov način. Po njenem mnenju je sklep, ki ga je v četrtek sprejela komisija, korekten. Po njenih besedah je Irglova na seji želela selekcionirati priporočila varuhinje.

 

Prepričana je tudi, da je sklep o upoštevanju vseh priporočil varuhinje, ki ga je na predlog Majde Potrata (SD) sprejela komisija, ustrezen za obravnavo na seji DZ. Predlagala je še, da bi morali predsednico komisije za peticije obvestiti, da je dolžna pripraviti točko na ustrezen način oz. da je dolžna pripraviti priporočila do seje DZ.

 

"Ne morem iti mimo obvestila, ki ga je poslala Eva Irgl," je odgovoril Gantar. Dodal je, da je obvestilo "čudno in je morda res problematično". Vendar formalno ne more poročila uvrstiti na oktobrsko sejo, je opozoril in dodal, da poročilo z dnevnega reda "umika proti svoji volji".

 

Po njegovih besedah pa lahko zahtevajo od Irglove, da poda poročilo komisije in pripravi predlog za odločanje.

 

Po mnenju Tanka si Irglova "ne zasluži ukora". Ob tem je pojasnil, da je koalicija na seji komisije zavrnila vsa priporočila, ki jih je pripravila komisija. V poslovniku piše, je opozoril vodja poslancev SDS, da mora komisija sprejeti priporočila, komisija pa je sprejela sklep. Ta sklep nima podlage v poslovniku, je pojasnil.

 

Glede očitkov o selekciji priporočil pa je dejal, da bi lahko koalicija dodala priporočila, če je menila, da jih je premalo. Tanko je tudi prepričan, da umik poročila ni ustrezna rešitev. Kot meni, bi bilo korektno, če bi zavrnili poročilo in začeli novo obravnavo tega poročila.

 

Kolegij je nato sklenil, da se poročilo varuhinje uvrsti na novembrsko sejo.

 

Prav tako je kolegij danes sklenil, da se vsa mesta v delovnih telesih DZ, ki jih ima nekdanji poslanec SDS in sedanji poslanec SLS Franc Pukšič, dodeli poslanski skupini SLS.