Führerjeva in Đurić najboljša športnika med invalidi

Zveza za šport invalidov-Paraolimpijski komite je podelila priznanja za športne dosežke v letu 2013.

Objavljeno
10. december 2013 18.52
Posodobljeno
10. december 2013 18.52
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Igralka namiznega tenisa za slepe in slabovidne Jana Führer ter plavalec Darko Đurić sta najboljša športnika Slovenije med invalidi v letu 2013.

Zveza za šport invalidov-Paraolimpijski komite (ZŠIS-POK) jima je nagradi podelila na podlagi izjemnih dosežkov v iztekajočem se letu: Führerjeva si je naziv prislužila z drugim mestom v posamični konkurenci na letošnjem svetovnem prvenstvu v showdownu, ki ga je avgusta gostil Kamnik, Đurić pa s tremi kolajnami na svetovnem plavalnem prvenstvu za invalide v Montrealu. Đurić je tam zmagal na 100 metrov prosto in 50 metrov delfin ter bil drugi na 200 metrov prosto.

Đurića je njegova življenjska zgodba in uspešnost v športu v zadnje, letu izstrelila med ene od popularnejših oseb v državi.» Sam to gledam kot na promocijo športa invalidov. Vsi vemo, da se nekaj let nazaj šport invalidov ni veliko pojavljal v medijih. Sedaj je tega vse več. Upam, da tlakujem pot tudi ostalim, da bodo lažje prišli do denarnih sredstev za treninge in nastope,« je pojasnil Đurič. 

Ekipni priznanji za najboljše v letošnjem letu sta dobili ženska reprezentanca v odbojki sede v postavi Saša Kotnik, Marinka Cencelj, Lena Gabršček, Regina Terbuc Roudi, Jasmina Zbil, Simona Satošek, Danica Gošnak, Bogomira Jakin, Suzana Ocepek in Ana Justin za tretje mesto na evropskem prvenstvu na Poljskem in šesto mesto na mednarodnem turnirju Moskve, ter moštvena zasedba v showdownu (Peter Zidar, Simon Podobnikar, Miha Susman) za prvo mesto na SP v Kamniku.