Ipavčevi kulturni dnevi 2014 bodo posvečeni Franju Malgaju

Častnika generala Rudolfa Maistra in borca za severno mejo povezuje s skladatelji Ipavci predvsem izrazito domoljubje.

Objavljeno
16. oktober 2014 16.33
Vili Einspieler, Celje
Vili Einspieler, Celje
Šentjur - V šenjurski občini so letos tradicionalno prireditev Ipavčevi kulturni dnevi, ki bo potekala od 18. oktobra do 25. novembra, posvetili 120-letnici rojstva Franja Malgaja. Častnika generala Rudolfa Maistra in borca za severno mejo povezuje s skladatelji Ipavci, znamenito rodbino iz Šentjurja, predvsem izrazito domoljubje.

Ob obletnici Franja Malgaja je posebna delovna skupina, ki jo vodi ravnatelj OŠ Franja Malgaja Šentjur Marjan Gradišnik, pripravila sklop prireditev in aktivnosti v spomin na Malgaja.

Franjo Malgaj in prva svetovna vojna

Ipavčevi kulturni dnevi 2014 »Malgaj trka« se bodo začeli v soboto s koncertom vokalne skupine Ingenium. Izpostaviti velja tudi koncertno izvedbo prve slovenske operete Benjamina Ipavca, v sodelovanju z orkestrom Hiše kulture Celje in priznanimi opernimi solisti, ki bo 26. oktobra.

Vodja oddelka za družbene dejavnosti v šentjurski občini, ki je glavni pokrovitelj prireditev Ipavčevih kulturnih dnevov, Judita Methans Šarlah je povedala, da bo osrednja prireditev, ki bo v celoti posvečena Franju Malgaju ter 100-letnici prve svetovne vojne, v Ipavčevem kulturnem centru 9. novembra.

Predsednica Domoljubnega društva Franja Malgaja Šentjur Darja Jan je pred začetkom Ipavčevih kulturnih dnevov izpostavila, da se je Malgaj, ki je bil rojen v Hruševcu, v težkih časih podal v boj za Koroško. Marjan Gradišnik je izpostavil predvsem del, ki so ga prilagodili otrokom. Šolarji šentjurskih in dobjanske osnovne šole so namreč svoje videnje Franja Malgaja raziskovali skozi likovna, literarna in filmska dela.