»Iskreno o etiki«

Okrogla miza sekcije mladih managerjev: Toni Balažič, Nina Zidar Klemenčič, Viljem Ščuka in Špela Šipek o etiki.

Objavljeno
29. avgust 2013 16.48
reu/CHINA-ECONOMY/HSBC-PMI
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Ljubljana - Sekcija mladih managerjev je pripravila okroglo mizo »4x10 minut iskreno o etiki«, na kateri so misli o teiki strnili Toni Balažič, predsednik uprave Mercatorja, odvetnica Nina Zidar Klemenčič, zdravnik Viljem Ščuka in urednica informativnega programa 24ur Špela Šipek.

Toni Balažič: Menedžerju je zelo težko govoriti o poslovni etiki. Preprosto je toliko zgodb o menedžerjih, toliko slabih primerov, da je naša panoga postala neetična. Cilj je jasen: maksimiziranje dobička. Mnogi mendžerji govorijo, da so pod pritiskom in da bodo ti še večji. Pri našem delu je premalo razmišljanja o dilemah, dvomih. Dvom je danes pri našem delu skorajda nedopusten, je pa osnoven, da se spremeni naše vedenje. Čas je, da se prizna, da je tudi menedžer človek.

Nina Zidar Klemenčič: Pravo in pravila lahko v določenem segmentu negativno vplivajo na etičnost. Na najbolj reguliranih področjih, kot je na primer Wall Street, prihaja do največjih kršitev prava. Rešitev? Kolektivna etika. Vsak od nas je tisti, ki mora spreminjati. Na vodilna mesta pa moramo postaviti ljudi z zgrajenim vrednostnim sistemom in integriteto. Pokvarjenci nimajo prostora med poštenjakarji.

Viljem Ščuka: V tem času neoliberalizma ni prostora za etiko in žvižgače.

Špela Šipek: Kakšnen je namen novinarstva? Da novinar raziskuje, odkrije in s tem kaj spremeni. Novinar želi, da se njegovo delo konča s spremembo na bolj prav. Ker institucije ne reagirajo, ker kdaj od sogovornika dobimo laži in manipulacije, smo novinarji postali 'attack dogi'. Sama se kot urednica dnevno sprašujem o tem, ali bom zadostila etičnim standardom. O tem se mora vsak dnevno spraševati.