Islamski kulturni center − začetek gradnje maja

Zagotovljenih je 60 odstotkov sredstev za izvedbo. Izvajalce bodo iskali z razpisi.

Objavljeno
20. marec 2014 09.47
Posodobljeno
20. marec 2014 10.00
PAKISTAN-RELIGION-ISLAM-EID
K. V., Delo.si/STA
K. V., Delo.si/STA
Ljubljana - Islamska skupnost v RS bo razpis za gradnjo islamskega kulturnega centra objavila predvidoma junija, je pojasnil tajnik skupnosti Nevzet Porić. Po njegovih predvidevanjih bo gradnja dražja od predvidenih 12 milijonov evrov, trenutno pa imajo zanjo zagotovljenih okoli 60 odstotkov sredstev.

Islamska skupnost v RS bo razpis za projekt džamije objavila v dveh delih, navaja Slovenska tiskovna agencija. S prvim razpisom bodo poiskali izvajalca del za prestavitev kolektorja oziroma kanala za meteorne vode in električnih vodov, delno izgradnjo stene za varovanje gradbene jame ter sam izkop jame. Prvi del razpisa bo predvidoma objavljen konec marca ali v začetku aprila, drugi del razpisa, s katerim bodo poiskali glavnega izvajalca, pa bo objavljen predvidoma junija.

Začetek gradnje kmalu

Porić je pojasnil, da bodo v zadnjem tednu marca začeli prestavitev električnih in telekomunikacijskih vodov, ki se trenutno nahajajo na zemljišču, kjer bo stal islamski kulturni center. »Prestavitev kolektorja nameravamo začeti v začetku maja 2014. To bo začetek gradnje centra,« je zapisal. Dodal je še, da trenutno še nimajo dokončnega izračuna stroškov.

Temeljni kamen za islamski kulturni center so na zemljišču med Parmovo in Kurilniško ulico v Ljubljani položili septembra lani. Center, za katerega so arhitekturno rešitev izbrali na natečaju, bo obsegal 12 metrov visok glavni objekt, 24 metrov visoko molilnico in 40 metrov visok minaret, gradnja pa naj bi trajala tri leta.

Po položenem temeljnem kamnu so v Islamski skupnosti začeli izbiro podjetja za nadzor in inženiring projekta, pri čemer so skupaj s strokovnjaki iz Katarja izbrali podjetje Ela iC projektiranje in svetovanje, je zapisano na spletni strani skupnosti. Poleg tega so opravili dodatne raziskave zemljišča in porušili obstoječe objekte.