Italija na posvet v Slovenijo in Hrvaško

Italijanska vlada se je v sredo zvečer odločila, da se bo o načrtovanih plinskih terminalih pri Žavljah in v Tržaškem zalivu posvetovala s Slovenijo in Hrvaško.

Objavljeno
28. december 2006 20.25
Plinski terminali bi usodno vplivali na Jadransko morje
Rim - Italijanska vlada se je v sredo zvečer odločila, da se bo o načrtovanih plinskih terminalih pri Žavljah in v Tržaškem zalivu posvetovala s Slovenijo in Hrvaško. Ministrstvo za gospodarski razvoj in zaščito okolja se je namreč uradno seznanilo z dopolnili k načrtom za terminala, ki sta jih predložila španska investitorja. Slovenska stran, ministrstvo za okolje, z odločitvijo italijanske vlade še ni seznanjeno, zato je ne more komentirati, je poročal Radio Slovenija.

Posvetovalni rok z ministrstvoma za okolje obeh držav naj bi trajal do marca 2007, ko naj bi se Rim po prehodnem mnenju dežele Furlanije-Julijske krajine dokončno odločil o usodi plinskih terminalov. Gradnjo terminala sredi zaliva predlaga družba Endesa, gradnjo kopenskega terminala v Žavljah pri Trstu pa družba Gas Natural. Kot kaže, ima še vedno največ možnosti kopenski terminal pri Žavljah, ki ga predlaga Gas Natural.