Italija naj objavi poročila zgodovinske komisije

Odbor DZ za zunanjo politiko je predlagal Italiji, naj objavi poročilo mešane slovensko-italijanske komisije zgodovinarjev o odnosih med državama v obdobju 1880-1956.

Objavljeno
23. februar 2007 13.52
Breda Pečan – Izolska županja, družinska prijateljica Milojke Kolar, nam je zatrjevala, da občina nima predkupne pravice, kar pa ni res
Ljubljana - Odbor DZ za zunanjo politiko (OZP) je danes predlagal poslanski zbornici italijanskega parlamenta, naj italijansko vlado pozove k objavi poročila mešane slovensko-italijanske komisije zgodovinarjev o odnosih med državama v obdobju 1880-1956. S tem naj tudi Italija izkaže priznanje delu komisije ter z njenimi razkritji in ugotovitvami o vsem relevantnem, kar se je dogajalo v tem obdobju, zlasti pred, med in po obeh svetovnih vojnah, seznani italijansko vlado, v predlogu poudarja odbor.

Mlade generacije naj se seznanijo z resnico


Sklep, ki ga je predlagala poslanska skupina SD, je odbor sprejel soglasno in skorajda brez razprave. Kot je v imenu predlagateljev spomnila Breda Pečan, je skoraj enako pobudo minuli teden slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel posredoval italijanskemu zunanjemu ministru Massimu D'Alemi. S pobudo naj bi odbor prispeval k temu, da se poročilo, ki ga je mešana zgodovinska komisija pripravljala sedem let, končno objavi tudi v Italiji, je poudarila.

Morda bi bilo dobro, da bi Slovenija spodbudila Italijo, da bi bilo to objektivno poročilo predmet učnega procesa vsaj v srednjih šolah tako v Italiji kot tudi v Slovenji, je tudi ocenila Pečanova. "Potrebno je, da se mlade generacije seznanijo z resnico" o tem, kaj se je dogajalo v omenjenem obdobju, je dodala.

Pobudo SD je podprl tudi predsednik odbora Jožef Jerovšek (SDS). "Koristno je, da OZP pozove vse relevantne institucije v Italiji, da se uresniči dogovor vlad," je dejal. Zgodovina dejstev je namreč veliko bolj kompleksna, kot jih je v nedavnem govoru ob dnevu spomina na fojbe in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije po drugi svetovni vojni izrekel italijanski predsednik Giorgio Napolitano, je še dejal Jerovšek.