Italijanski nadzor meje ne povzroča zastojev

Slovenski državljani so kot ponavadi kupovali v italijanskih trgovinah, Italijani so prihajali na slovensko stran.

Objavljeno
10. maj 2017 20.54
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Škofije – Čeprav je Italija z dovoljenjem evropske komisije uvedla začasen nadzor na svojih mejah, se to na večjem delu meje s Slovenijo danes ni zelo poznalo.

Na mednarodnem mejnem prehodu Škofije so nekaj časa stali oboroženi italijanski vojaki in pripadniki policije, zaustavljali posamezna vozila, a zastojev zaradi tega ni bilo. Posamezna vozila so ustavljala tudi na cestah, ki so nekoliko stran od meje, vendar brez vpliva na promet. Na Fernetičih so vztrajali dalj časa, na Krvavem potoku so nekaj časa preverjali vsak avto. Obmejne trgovine (tako na italijanski kot slovenski strani) so normalno poslovale: slovenski državljani so kot ponavadi kupovali živila in drugo blago v italijanskih trgovinah, Italijani pa so kot običajno prihajali po nakupih na slovensko stran, največ po bencin.

Končno podrli nekdanje objekte mejnega nadzora

»To, da moramo potniki, ki gremo v Italijo, imeti osebni dokument, ni nobena novost, saj smo dolžni osebno izkaznico nositi s seboj, tudi če Italijani nimajo posebnega nadzora na mejah,« je povedal eden od prodajalcev v mesnici ob meji, ki je izrazil upanje, da bodo Italijani ohranili zdrav razum pri tokratnih ukrepih in ne bodo škodili življenju ob meji.

Italijani so deset let po vstopu Slovenije v schengensko območje končno podrli svoje nekdanje objekte mejne kontrole, v katerih so bili obmejni policisti in pred tem tudi carina. Te dni končujejo ureditvena dela. Prostor na nekdanjem mejnem prehodu med Slovenijo in Italijo bo končno lepše urejen in varnejši za goste bližnjih trgovin, cesta širša in preglednejša. Na območju mejnega prehoda zdaj torej poteka hitra cesta, na kateri niti ni več primerne infrastrukture, kjer bi lahko sistematično ustavljali avtomobile. To lahko počnejo le občasno ali pa na izhodu z avtoceste. Voznike na poti v Italijo, dvesto metrov po vstopu v državo, pri Škofijah opozarja večji napis na prikazovalniku: Pozor, policijski nadzor!

Zadnja dva dneva 26 ilegalcev

Sicer pa so koprski policisti prav zadnja dva dneva najlepše dokazali, kje lahko učinkovito nadzirajo mejo. Najprej so ob 17.20 pri Črnem Kalu prijeli pet ilegalcev iz Afganistana, nato so ob 20. uri prijeli iranskega ilegalca (in ga že vrnili hrvaškim varnostnim organom), zjutraj ob 3.25 so pri Kastelcu prijeli 15 Afganistancev, ki so ilegalno prečkali mejo, in malo pred sedmo uro zjutraj še pet državljanov Kosova pri Ilirski Bistrici.