Italijanski veleposlanik zaradi požiga na zagovoru

MZZ je zaradi požiga slovenskega oddelka na šoli v Trstu na pogovor povabilo italijanskega veleposlanika Vergo in mu izrazilo zaskrbljenost ter pričakovanje o čimprejšnji obnovi požganih objektov.

Objavljeno
01. februar 2007 18.22
Italijanski veleposlanik Daniele Verga.
Ljubljana - Slovensko zunanje ministrstvo je zaradi požiga oddelka edinih slovenskih jasli v Trstu danes na pogovor povabilo italijanskega veleposlanika v Sloveniji Daniela Vergo in mu zaradi vandalskega dejanja izrazilo zaskrbljenost ter izrazilo pričakovanje, da bodo oblasti izvedle hitro in temeljito preiskavo. "Šokiranost" nad vestjo o požaru, ki je bil verjetno podtaknjen, pa so izrazili v uradu vlade za Slovence v zamejstvu.

Kot so sporočili z MZZ, so zaradi požiga še posebej zaskrbljeni, ker gre že za tretji požig slovenskih šol v zadnjih letih. Veleposlaniku Vergi je generalni direktor direktorata za evropske zadeve in politično bilateralo Bogdan Benko predal sporočilo o zaskrbljenosti Slovenije zaradi vandalskega dejanja. Zagotovitev ustrezne zaščite slovenske manjšine je namreč eden od temeljev za nadaljnjo krepitev dobrososedskih odnosov, so sporočili z ministrstva.

Na MZZ pričakujejo, da bo Slovenija o izsledkih preiskave obveščena ter da bodo pristojni italijanski organi poskrbeli za čimprejšnjo obnovo požganih objektov. Najboljši način za preprečitev podobnih dejanj, ki ovirajo razvoj dobrih sosedskih odnosov med državama, pa bo hitra in natančna preiskava, so prepričani na ministrstvu.

Na MZZ obenem opozarjajo, da italijanske oblasti kljub večkratnim pozivom slovenske strani predolgo odlašajo z obnovo požganih poslopij. Podobnega mnenja so tudi v uradu za Slovence v zamejstvu, kjer jih še posebej skrbi "neaktivnost italijanske strani, še zlasti občine Trst, pri obnovi požganih poslopij, saj se je po požigu šole s slovenskim učnim jezikom pri Sv. Ani in v Gropadi v mestni hiši umestila že tretja občinska uprava, ki ne naredi ničesar, da bi se slovenski otroci lahko vrnili v svoji šoli," so na uradu zapisali v sporočilu za javnost.

Zadnji dogodek je jasno opozorilo vsem, tako pripadnikom manjšinskega kot pripadnikom večinskega naroda, da je potrebno narediti odločne korake za razvoj in krepitev "medsebojnega spoštovanja in sodelovanja za dobrobit vseh", so še sporočili z urada vlade za Slovence v zamejstvu. Pri tem so ocenili, da je požig "uperjen neposredno zoper manjšinsko skupnost in krepitev omikanega sožitja v Trstu".

V edinih otroških jaslih v Trstu, kjer je učni jezik slovenščina, je v noči na četrtek izbruhnil domnevno podtaknjen požar in močno poškodoval prostore. Gre za slovensko sekcijo jasli Semidimela, ki jo obiskuje 17 otrok. Ogenj je sicer delno poškodoval tudi italijanske otroške jasli La Nuvola.