Iz arhiva: Zdenka Cerar: Tožilstvo bom vrnila stroki

Zdenki Cerar so sodelavci na tožilstvu nadeli vzdevek Mama oziroma Dobra mati, ker je bila vselej zelo zaščitniška.

Objavljeno
29. avgust 2013 12.22
lvu*GIMNASTIČNA ZVEZA SLOVENIJE
Rok Praprotnik, Več
Rok Praprotnik, Več
Družina Cerar je pravniška dinastija. Zdenka Cerar je generalna državna tožilka, njen mož Miro je odvetnik, to je tudi hči Alenka, sin Miro pa je predavatelj na Pravni fakulteti v Ljubljani.

Cerarjeva je leta 1998 kandidirala za vrhovno državno tožilko in sprožila pravo koalicijsko vojno. Podpirala jo je namreč LDS, njena protikandidatka pa je bila Barbara Brezigar, ki jo je podpirala druga največja koalicijska stranka SLS in njen pravosodni minister Tomaž Marušič.

Med koalicijskimi strankami se je dolgo kresalo, na koncu pa je takratni predsednik SLS Marjan Podobnik vendarle popustil in ugotovil, da je Cerarjeva nekako sprejemljiva tudi zanj. V SLS si takrat niso znali odgovoriti, zakaj je za LDS tako pomembno, da na vrh tožilstva pride prav Cerarjeva. Prepričani so bili namreč, da je zadaj še kaj več kot samo to, da je nekakšna antibrezigarska.

Tožilstvo je Cerarjeva prevzela iz rok Antona Drobniča, katerega največji greh naj bi bil, da je bilo tožilstvo pod njim v razsulu. Tukaj je stvari obrnila nekoliko na bolje, saj je nad tožilci in njihovim delom danes menda nekoliko več vsaj administrativnega, če že ne vsebinskega nadzora. Tožilce je treba nadzirati predvsem zato, da kakšnih vročih zadev ne obračajo po predalih tako dolgo, da zastarajo. Prav pri tem imajo namreč ravno tožilci največjo moč, saj je od njih odvisno, ali bodo storilci kaznivih dejanj preganjani ali ne. Tožilki Brezigarjevi recimo nekateri očitajo, da je z zelo zvito pravniško telovadbo poiskala razloge, s katerimi je zavrgla ovadbe zoper pripadnike obrambnega ministrstva, ki so leta 1994 pri Depali vasi aretirali Milana Smolnikarja.

Zdenki Cerar so sodelavci na tožilstvu nadeli vzdevek Mama oziroma Dobra mati, ker je bila vselej zelo zaščitniška, predvsem do mlajših kolegic. Tem naj bi ob zaupnih pogovorih dajala tudi povsem zasebne nasvete, kako recimo ujeti fanta v zakonski stan. Tudi sicer ima Cerarjeva precej materinsko držo in nastop, kar je mogoče videti tudi v njenih televizijskih nastopih. Je menda tudi izrazito nezamerljiva.

Sekretar z ministrstva za pravosodje Karl Erjavec je recimo pred časom zelo kritiziral njeno odločitev o plačevanju tožilskih dežurstev, kljub temu pa Cerarjeva zdaj menda želi, da bi ostal na ministrstvu, če bi postala ministrica.

Mogoče se je zaradi takšne svoje nekonfliktne drže tudi kot tožilka vselej držala mladoletniške kriminalitete, ki je lažja in strokovno manj zahtevna oblika kriminala. Tudi zaradi tega so se nekateri nasmihali, ko je leta 1999 ob prevzemu tožilstva dejala, da bo tožilstvo vrnila stroki.

***

Portret Zdenke Cerar je bil objavljen štiri dni preden je postala ministrica za pravosodje; 16. aprila 2004 v Delovi prilogi Več, rurbrika: Pozitiv - Negativ.