Erjavec: Vse pripravljeno glede tožbe proti Hrvaški

Odločitev o tem, kdaj bo Slovenija začela pravne postopke proti sosedi, mora sprejeti premier Cerar.

Objavljeno
23. februar 2018 12.30
Karl Viktor Erjavec, minister za zunanje zadeve Republike Slovenije, v Ljubljani, 19. julija 2017. [Karl Viktor Erjavec,ministri,politiki,politika,zunanje zadeve]
Be. B., STA, Ju. K.
Be. B., STA, Ju. K.

Ljubljana - Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je potrdil, da je pismo evropski komisiji, s katerim bo Slovenija sprožila postopek v povezavi s tožbo proti Hrvaški zaradi nespoštovanja odločbe arbitražnega sodišča, pripravljeno. Pismo po ministrovih besedah vsebuje vse elemente tožbe, ki bo vložena kasneje na sodišče EU v Luksemburgu.

Minister je potrdil, da se bo prihodnji teden udeležil sestanka s predsednikom vlade Mirom Cerarjem, implementacijsko skupino, predstavniki odvetniške pisarne, ki zastopa Slovenijo, in drugimi pravnimi strokovnjaki. Na njem bo predsedniku vlade podrobno predstavil vsebino pisma in vsebino tožbe. »Kar se tiče ministrstva za zunanje zadeve in naše odvetniške skupine, mi smo pripravljeni, opravili smo svoje delo, sedaj je pa na predsedniku vlade, da oceni, kdaj gremo v sam postopek.«

Vsebine pisma in tožbe Erjavec danes ni želel komentirati. Ravno tako ni želel komentirati nedavnih izjav predsednika evropske komisije Jean-Clauda Junckerja, v katerih je ta zavzel nevtralno stališče glede vprašanja arbitraže. »Ne gre za politično vprašanje, ampak za izrazito pravno vprašanje, za spoštovanje arbitražne razsodbe in sporazuma, ki je bil podpisan pod okriljem evropske komisije. Izjav Jean-Clauda Junckerja ne bom komentiral, lahko pa ugotovim, da svoje izjave prilagaja osebam, ki jih gosti,« je dejal Erjavec.

Iz Hrvaške 48 kazni slovenskim ribičem

Slovenski ribiči zaradi vremena v zadnjih dneh niso bili na morju, dobivajo pa nove in nove kazni hrvaških organov. Po informacijah odvetnika Ivice Senjaka so do četrtka prejeli skupno 48 kazni. Slovenska policija je po drugi strani od implementacije odločbe arbitražnega sodišča do srede v slovenskem morju obravnavala 61 incidentov.

Eden od slovenskih ribičev, ki so dobili kazni zaradi prečkanja sredinske črte v Piranskem zalivu, Silvano Radin je za STA pojasnil, da zaradi burje noben ribič v tem tednu ni bil na morju. Zadnjo kazen hrvaških organov je sicer prejel prejšnji ponedeljek. Ker pa so pri izdajanju kazni datumi pomešani, ne izključuje, da bo prejel še kakšno kazen s starejšim datumom.

Foto: Uroš Hočevar/Delo

Puljski odvetnik Ivica Senjak, ki zastopa slovenske ribiče na Hrvaškem, je navedel, da je do četrtka sedem slovenskih ribičev (od tega pet fizičnih in dve pravni osebi) prejelo skupno 48 kazni, katerih skupni znesek znaša okoli 305.000 kun (nekaj manj kot 41.000 evrov). Kot je dodal, iz medijev prihajajo določene napovedi novih kazni, ki pa jih sam ne more potrditi.

Senjak: Kazni so brez pravne osnove

Po njegovem vedenju so se sicer vsi slovenski ribiči, ki so doslej dobili kazni od hrvaških organov, oglasili zaradi pritožb. Vse so mu bile tudi predložene. Kot je spomnil odvetnik, je Slovenija z zakonom uredila finančno podporo ribičem za postopke na Hrvaškem glede plačila pravne pomoči in morebitnih plačil kazni v sodnih postopkih, pri čemer znesek ni zakonsko omejen.

Senjak je ob tem ponovil prepričanje, da bodo s pritožbami uspešni in da izdane kazni nimajo pravne osnove.

Slovenska policija je sicer od 29. decembra lani, ko je Slovenija začela izvajati razsodbo arbitražnega sodišča o meji s Hrvaško, do vključno srede v slovenskem morju obravnavala skupno 61 incidentov. V njih je bilo skupno udeleženih 110 hrvaških plovil, od tega 69 policijskih in 41 ribiških, so za STA navedli na Generalni policijski upravi.

Glede izdanih kazni pa so na policiji pojasnili, da gre za posamezne prekrškovne postopke, ki jih posebej ne spremljajo, zaradi velikega interesa novinarjev pa so javnost seznanili zgolj s pošiljanjem prvega paketa teh postopkov.