Iz Kika so odpeljali še zadnje eksplozive

Medtem ko je Civilna iniciativa za čisti Kamnik na obrambno ministrico javno naslovila vprašanja, zakaj so nevarna razstreliva še v Kamniku, smo na Morsu izvedeli, da so zadnji tovor od skupaj petih ton odpeljali na uničenje ravno danes.

Objavljeno
28. oktober 2009 18.20
Karolina Vrtačnik
Karolina Vrtačnik
Kamnik - Po besedah službe za odnose z javnostmi so na uničenje v tujino odpeljali šolska in vadbena sredstva RKBO (radiološka, kemična in biološka), ki bi morala biti uničena na podlagi sklenjene pogodbe med KIK Kemijska industrija Kamnik, d. d., in Ministrstvom za obrambo že v letu 2002. Ker jih Kik sedem let po podpisu pogodbe ni uničil, se je spomladi vpletla še civilna iniciativa, ki jo vodi Robin Majnik, sicer kamniški občinski svetnik. Ta je v odprtem pismu obrambno ministrico Ljubico Jelušič opomnil, da so se na sestanku maja letos dogovorili, da bodo eksplozive odpeljali najpozneje do konca junija. Želel je izvedeti, zakaj se sklepi ne izvajajo.

Vendar je med tem prevoz nevarnih snovi kljub številnim krajšim zaporednim stavkam v Kiku potekal v največji tajnosti, saj javnost s tem ni bila seznanjena, ko so z Morsa kot odgovor na javna vprašanja sestavili skopo sporočilo za javnost. Zapisali so, »da so končana prizadevanja ministrstva, da se odpravi nevarnost, ki so jo predstavljala navedena sredstva« ter da bodo od Kika terjali povrnitev stroškov v višini 135.000 evrov. Na dodatna vprašanja Dela nam je Aleš Sila, vodja Morsove službe za odnose z javnostmi, povedal, da so jih odpeljali na Češko v tovarno, ki se ukvarja z uničenjem neuporabljenih razstreliv. Vseh skupaj je bilo okoli pet ton, postopek pa je trajal dlje od prvotnega dogovora zaradi dolgotrajnih pridobivanj dovoljenj za mednarodni tranzit.

Več v četrtkovi tiskani izdaji Dela