Iz konoplje tkejo delovna mesta

Eko civilna iniciativa, tovarna nogavic in občine ustanavljajo socialno podjetje za tekstil iz domačih materialov.

Objavljeno
14. december 2015 19.09
Konoplja
Brane Piano
Brane Piano
Polzela – V četrtek bodo v Tovarni nogavic Polzela odprli prvo proizvodnjo nogavic iz ekološko pridelane konoplje pri nas. »Ob odprtju bomo na dražbi ponudili prvih tisoč parov nogavic iz konoplje,« napoveduje Irena Rotar iz Eko civilne iniciative Slovenije (Ekoci).

Ekoci ustanavlja socialno podjetje oziroma zadrugo, imenovano Ekoci Coop Slovenija. Ta bo središče podjetniške pobude, ki so se ji doslej ob Ekoci pridružili Tovarna nogavic Polzela, Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, Razvojna agencija Savinja, konopljarna Hannah Biz ter spodnjesavinjske občine Braslovče, Polzela, Prebold, Tabor, Vransko in Žalec. Irena Rotar pravi, da se s tem začenja uresničevati njihova pobuda o ustvarjanju delovnih mest s povezovanjem pri izkoriščanju naravnih danosti Slovenije: »Izkupiček z dražbe nogavic iz konoplje bomo namenili nakupu nove preje za tovarno nogavic. S tem pomagamo ohraniti delovna mesta na Polzeli. V nadaljevanju želimo organizirati predenje vlaken in tkanje platna iz slovenske konoplje s stroji iz domačih tekstilnih tovarn, ki še delujejo ali so v stečaju.«

Rešitev za tekstilno panogo

V Ekoci so prepričani, da je mogoče s konopljo in drugimi domačimi naravnimi materiali rešiti tekstilno industrijo, v pridelavo konoplje pa pritegniti kmete iz Savinjske doline in od drugod. V pridelavo in predelavo za tako imenovano konopljino verigo bi poleg ekološke vzgoje te industrijske rastline vključili tudi lan in volno, med kolobarjenjem pa bi na poljih pridelali več ekološko pridelane hrane. »To pa je lahko podlaga za povezovanje in še več delovnih mest v drugih panogah, recimo v živilski industriji in tudi v turizmu,« je prepričana Rotarjeva.

Ekoci je bila doslej znana predvsem po povezovanju stroke, ustanov, podpornega okolja in gospodarstva pri povečanju samopreskrbe s hrano. S konopljino verigo to nadgrajujejo z ustvarjanjem novih delovnih mest. Njihova Štafeta semen je zrasla v gibanje za ohranitev avtohtonih domačih in tradicionalnih vrst semen v Sloveniji. V njem sodeluje ogromno ljudi, ki se z vrtičkarskim semenarjenjem vključujejo v samopreskrbo. »Prepričani smo, da lahko ustvarimo tudi gibanje za ohranitev in za več delovnih mest,« je optimistična sogovornica.

Podpora države

Njenim pobudam in dejavnosti Ekoci so naklonjeni tudi ministri. Že maja je Ekoci kmetijskemu ministru Dejanu Židanu izročila semena industrijske konoplje za vpis v ohranjevalno listo semen te konoplje iz Prekmurja, Savinjske doline in Gorenjske. Zdaj na odprtje proizvodnje nogavic iz konoplje na povabilo Ekoci prihaja še gospodarski minister Zdravko Počivalšek.