Iz LDS izstopila še Lahovnik in Lavrinc

Pred sobotnim kongresom LDS sta poleg članov ljubljanske frakcije LDS iz stranke izstopila še Matej Lahovnik in Maks Lavrinc. V največji opozicijski stranki naj bi izstope pričakovali.

Objavljeno
25. januar 2007 21.04
Na volitvah bo na listi LDS nastopila tudi večina ministrov
Ljubljana - Člani frakcije LDS Jani Möderndorfer, Roman Jakič, Peter Božič, Dunja Piškur Kosmač, Vika Potočnik in Stane Pejovnik so s ponedeljkom izstopili iz LDS. Jakič pravi, da pri tem ne gre toliko za aktualno dogajanje v stranki, saj je frakcija na nepravilnosti v stranki tako na mestni kot na državni ravni opozarjala že nekaj let. Popoldne pa sta po počanju medijev svoj izstop iz stranke potrdila tudi poslanec in donedavnega njen podpredsednik Matej Lahovnik ter svetovalec predsednika republike Janeza Drnovška Maks Lavrinc in se tako pridružila seriji izstopov iz LDS pred sobotnim kongresom.

Lahkovnik je v izstopni izjavi zapisal, da se v stranki namesto, da bi se ukvarjali s problemi države, ukvarjajo predvsem sami s sabo. Vse preveč naj bi bilo preveč prikritega medsebojnega spotikanja in premalo odkritega sodelovanja. "Spoštovana Jelko Kacin in Tone Rop . Sporočam vama, da z današnjim dnem izstopam iz stranke LDS in tudi iz poslanske skupine LDS. Kongres stranke, ki bo v soboto 27. januarja, je za mnoge, kot sami pravijo, pomemben mejnik. Sam ga vidim drugače." "Vse preveč je bilo prikritega medsebojnega spotikanja in vse premalo odkritega sodelovanja," je v pismu Kacinu in Ropu zapisal Lahovnik.

Lavrinc je v izjavi za POP TV dejal, da mu že prej "stvari niso bile všeč". "Upal sem, kot mnogi, da se bodo stvari uredile, a se ne, od kongresa pa ne pričakujem pomembnejših sprememb. Zato je bilo to odločitev treba sprejeti," je dejal Lavrinc. Na vprašanje, ali se bo včlanil v kako novo stranko na levi sredini, če bi se ta ustanovila, pa je odgovoril, da "na vsak način" in izrazil prepričanje, da se bo to dejansko zgodilo, saj da je slovenski politični prostor "zrel za to".

V ozadju vseh teh odstopov naj bi šlo za pripravo terena za ustanovitev nove stranke. Lahovnik naj bi bil po poročanju nekaterih medijev namreč ponujan kot zadnja kompromisna rešitev, če bi se Kacin odpovedal predsedniškemu mestu.

Generalna sekretarka LDS Meta Vesel Valentinčič je odstop frakcije označila kot do neke mere pričakovan, predsednik ljubljanske LDS Primož Hainz pa meni, da je izstop "časovno tempiran na kongres stranke".

Jakič: V resnici ne gre toliko za aktualno dogajanje v stranki

Jakič je danes dejal, da so se za izstop dogovorili na skupnem sestanku ožjega vodstva frakcije. Na vprašanje, ali je povod za izstop tudi sobotni kongres LDS, pa je dejal, da v resnici ne gre toliko za aktualno dogajanje v stranki.

"Frakcija je na nepravilnosti opozarjala že nekaj let, ne samo v Mestni občini Ljubljana, ampak je tudi na državni ravni poskušala doseči, da bi stranka ostala zvesta tistim načelom, s katerimi se je razvijala skozi zgodovino," je pojasnil. Dodal je, da so po tehtnem razmisleku ugotovili, da se ne morejo več identificirati s politiko te stranke. Po njegovih besedah jim je bilo zelo žal, da so po toliko letih morali zapustiti stranko.

“Ves čas smo upali, da se to ne bo zgodilo”

"Izstop je bil do neke mere pričakovan in verjetno posledica dejstva, da jih je pet kandidiralo na zadnjih lokalnih volitvah na drugih listah," je pojasnila Vesel Valentinčičeva. V stranki po njenih besedah domnevajo, da je del njih želel tako razrešiti lastno dilemo, v kateri so se znašli kot izvoljeni predstavniki liste z vladajočo večino v ljubljanskem mestnem svetu in hkrati še vedno člani stranke, ki ni v mestni koaliciji. Verjetno so bile te dileme razlog, da se niso odzvali na povabilo novega vodstva mestne LDS k sodelovanju pri delu v stranki, meni Vesel Valentinčičeva.

Hainz je dejal, da je vrsta ravnanj nakazovala izstop frakcije LDS. " Težko rečem, da je bil izstop članov frakcije LDS iz stranke pričakovan. Ves čas smo na nek način upali, da se to ne bo zgodilo," je dejal. Vendar pa je po drugi strani seveda res, da so "ti včasih najbolj odgovorni ljudje znotraj mestne LDS počeli vrsto stvari, ki so nakazovale, da se lahko zgodi tudi to", je menil.

Kandidirali na drugih listah

Junija lani, ko so evidentirali kandidate za mestne svetnike, ti ljudje namreč niso dali svojega pristanka in so jeseni kandidirali na drugi listi ter bili nekateri tudi izvoljeni, je Hainz spomnil v izjavi in povedal, da jih je sam pred dobrimi 14 dnevi pozval, naj se vendarle vključijo v delo stranke. Vendar pa tudi Hainz predvideva, da bi lahko prihajalo do nekega konflikta, na primer ob predlogu ljubljanskega občinskega proračuna.

Na vprašanje, ali je čas izstopa morebiti povezan s sobotnim kongresom stranke, odgovarja pritrdilno. "Absolutno je časovno tempiran na kongres stranke," je prepričan. Bojijo se, da bo na kongresu izglasovana zaupnica predsedniku stranke Jelku Kacinu in bi na nek način "radi ustvarjali nenaklonjeno atmosfero", še dodaja.

Kot je znano, so bili Möderndorfer, Jakič, Božič in Piškur Kosmačeva na lanskoletnih lokalnih volitvah izvoljeni v ljubljanski mestni svet na neodvisni Listi Zorana Jankoviča, zaradi česar so se v javnosti celo pojavila ugibanja o njihovi izključitvi iz LDS, a uradnega predloga za izključitev ni bilo. Pejovnik pa je kandidiral na listi Gibanja za pravičnost in razvoj, vendar ni bil izvoljen v mestni svet.