Iz LDS izstopili še Širca in Zalokar Oražmova

Lahovnikovi poslanski skupini nepovezanih poslancev sta se pridružili še poslanki Majda Širca in Cveta Zalokar Oražem, ki sta izstopili iz poslanske skupine liberalne demokracije.

Objavljeno
02. marec 2007 19.03
Ljubljana - Poslanski skupini nepovezanih poslancev, ki jo vodi Matej Lahovnik, sta se danes pridružili še poslanki Majda Širca in Cveta Zalokar Oražem, ki sta izstopili iz LDS in njene poslanske skupine. Nova poslanska skupina, kamor so se zatekli nekdanji poslanci LDS, tako šteje že šest članov. Poslanki, ki sta se za izstop iz LDS odločili zaradi prevladujočih konfliktov v stranki, pričakujeta, da bosta v novi poslanski skupini boljše in lažje delovali.

Kot je pojasnila Zalokar Oražmova, poslansko delo v LDS ni bilo več mogoče, saj je bilo preobremenjeno s stanjem v stranki, kjer že nekaj časa prevladujejo konflikti, notranji spori in medsebojno nesprejemanje. Ljudje, ki so sicer uspešno delali deset let, so se znašli v pat poziciji, ocenjuje poslanska. V novi poslanski skupini pričakuje več konstruktivnega sodelovanja in je prepričana, da bo v njej lažje in bolj neobremenjeno delovala.

Tudi Majda Širca od pristopa k novi poslanski skupini pričakuje boljše in bolj aktivno delo ter manj obremenjevanja s preveč zapletenimi medsebojnimi odnosi. Kot pravi, odločitev za izstop iz LDS ni bila lahka in je zanjo potrebovala čas. "V LDS sem vstopila leta 2000, ko me je bilo strah za prihodnost Slovenije, danes me je, tako kot verjetno marsikoga, ponovno strah," pravi poslanka, ki ocenjuje, da bo delo v novi poslanski skupini ljudi spodbudilo k bolj aktivnemu sooblikovanju prihodnosti.

Na vprašanje, ali nova poslanska skupina lahko predstavlja zametek nove stranke, Zalokarjeva ocenjuje, da gre v tem trenutku za zametek nečesa novega. Javnost po njenem mnenju vse bolj pričakuje nov razvojni premislek. Širca pa poudarja, da z Zalokar Oražmovo ostajata v drži opozicije, zvesti liberalnim in socialnim razvojnim vrednotam. Vrata nove poslanske skupine so sicer po njenih besedah odprta za vse, ki so pripravljeni aktivno sodelovati pri prihodnosti Slovenije in imajo podobna stališča.

V kabinetu predsednika DZ Franceta Cukjatija so potrdili, da so že prejeli izjave obeh poslank o prestopu v drugo poslansko skupino kot tudi obvestilo Mateja Lahovnika in Milana M. Cvikla, ki nadomešča vodjo poslanske skupine LDS Antona Ropa.

Samostojna poslanska skupina odslej šteje šest poslancev, poleg Lahovnika in obeh poslank, ki sta iz izstopili danes, še nekdanje poslance LDS Pavla Gantarja, Davorina Terčona in Alojza Posedela. Poslanska skupina je uradno ustanovljena od ponedeljka. Poslanska skupina nepovezanih poslancev se z vodstvom državnega zbora še dogovarja o zagotavljanju tehničnih pogojev za svoje delovanje: sedežnem redu, administrativni pomoči ter tudi članstvu in funkcijah v delovnih telesih.

Izstopi poslancev LDS se sicer vrstijo že vse od januarja, ko se je za tak korak prvi odločil Matej Lahovnik. Po kongresu LDS sta mu sledila Milan M. Cvikl in Slavko Gaber, ki pa sta ostala v poslanski skupini. Februarja pa so iz liberalne demokracije in njene poslanske skupine izstopili še Gantar, Terčon in Posedel.

Poslanska skupina nepovezanih poslancev mora sicer imeti najmanj tri člane. V takšnem primeru sicer ne gre za pravo poslansko skupino, temveč za nepovezano skupino poslancev, ki so se združili zaradi lažjega delovanja.