Iz LDS izstopili še štirje poslanci

Poslanci LDS Darja Lavtižar Bebler, Milan M. Cvikl, Anton Rop in Marko Pavliha so nepreklicno izstopili iz poslanskega kluba LDS in se dogovarjajo o prestopu v poslansko skupino Socialnih demokratov.

Objavljeno
19. marec 2007 19.00
Bo Matej Lahovnik gospodarski minister tudi po volitvah?
Ljubljana - Poslanci LDS Darja Lavtižar Bebler, Milan M. Cvikl, Anton Rop in Marko Pavliha so danes okoli 12. ure predsednika državnega zbora Franceta Cukjatija obvestili, da z današnjim dnem nepreklicno izstopajo iz poslanskega kluba LDS, so povedali v Cukjatijevem kabinetu.

Omenjeni poslanci LDS se pogovarjajo o morebitnem prestopu v poslansko skupino Socialnih demokratov, česar pa SD niso želeli komentirati, potrdili pa so, da pogovori potekajo. "Dogovorjeni smo v okviru stranke, ker te pogovore vodi predsednik Borut Pahor, da danes ne dajemo izjav," je povedal vodja poslanske skupine SD Miran Potrč.

Rop ne namerava prevzemati novih funkcij

Anton Rop, ki je odstopil tudi kot vodja poslanske skupine LDS, namerava do konca mandata delovati kot navaden poslanec in ne namerava prevzemati nobenih funkcij, je napovedal v izjavi medijem. Do nadaljnjega bo v DZ deloval kot nestrankarski poslanec, sicer pa po njegovih besedah pogovori s Socialnimi demokrati o prestopu v njihovo poslansko skupino potekajo uspešno.

Nekdanji vodja poslancev LDS je pojasnil tudi razloge za izstop iz stranke in njene poslanske skupine. Prepričan je, da se je LDS v zadnjih dveh letih temeljito spremenila, njena sestava je drugačna, prišli so novi ljudje in prevzeli odgovornost za vodenje stranke. Tudi zadnji kongres je zelo jasno pokazal, da se je način delovanja in razmišljanja v stranki spremenil, zato Rop tej ekipi težko pripada.

Lavtižar-Beblerjeva se ni več prepoznala v LDS

Po besedah Darje Lavtižar Bebler je delo v DZ postajalo vse bolj oteženo, saj je čutila veliko pritiskov iz stranke. Zadnji signal pa je bil strankin kongres, na katerem se je pokazalo, da je LDS ubrala drugo pot in drugo retoriko, zato se v tej stranki ni več prepoznala. Na vprašanje, zakaj je privolila v funkcijo članice izvršnega odbora, pojasnjuje, da je v funkcijo privolila po številnih pritiskih, da bi v organu stranke zagotovila "žensko kvoto".

Pavliha: Okoliščine so izjemne

Marko Pavliha, ki opravlja tudi funkcijo podpredsednika državnega zbora, pravi, da si je želel v poslanski skupini LDS vztrajati do konca, razen če ne bi prišlo do izjemnih okoliščin. "Žal so te izjemne okoliščine tu: stranka ni več taka, kot je bila." LDS je po njegovih besedah danes stranka, ki ustvarja areno medsebojnega prerivanja, izključevanja in nezdrave tekmovalnost. Odločitev o tem, ali bo tudi po odstopu ohranil funkcijo podpredsednika DZ, pa je po Pavlihovih besedah v rokah celotnega državnega zbora.

Cvikl: Pogovori s SD so pri koncu

Milan M. Cvikl, ki je LDS zapustil že januarja, v njeni poslanski skupini pa vztrajal do danes, pričakuje, da bodo za delo v državnem zboru našli pravo obliko sodelovanja. "Kako naprej, se bom odločal v povezavi s pogovori, ki tečejo," pravi Cvikl. Potrdil je, da so pogovori s SD pri koncu in je prepričan, da "bomo v neki obliki našli način, da bomo opozarjali na napake vlade Janeza Janše in se pripravljali na leto 2008."

Poslanci naj bi se po poročanju medijev pogovarjali o prestopu v poslansko skupino Socialnih demokratov (SD), s čimer bi ta s 14 poslanci postala najmočnejša opozicijska poslanska skupina. LDS pa bi bila po moči v parlamentu še šibkejša, s 13 poslanci na tretjem mestu.

Preden je LDS zapustila skupina šestih poslancev, ki so kasneje ustanovili samostojno poslansko skupino nepovezanih, je imela liberalna demokracija 23 poslancev.

Kacin obžaluje izstope in se zavzema za alternativo koaliciji

"Njihovo odločitev obžalujemo, jo pa spoštujemo, saj gre za njihovo osebno presojo," je o današnjem izstopu štirih poslancev LDS iz poslanske skupine v kratki izjavi medijem dejal predsednik stranke Jelko Kacin. Po njegovih besedah bo delo poslancev LDS odslej še bolj zahtevno. "V prihodnje moramo namreč skupaj intenzivno delovati, da pokažemo javnosti, da LDS kot stranka še vedno v celoti izpolnjuje opozicijsko poslanstvo nadzora oblasti," je dejal Kacin

"Skupaj s kolegi, ki so prestopili, in njihovimi poslanskimi klubi bomo poskušali oblikovati prepričljivo alternativo sedanji koaliciji in njeni oblasti," je poudaril Kacin.

Poslanska skupina LDS pa bo morala zaradi izstopov čim prej oblikovati novo vodstvo, ki bo "ustvarilo pozitivno vzdušje ter pogoje za dobro delo vseh poslancev. Samo z vsebinami, ki jih bomo v prihodnjih mesecih predstavljali, in z odličnimi nastopi poslancev bomo ponovno izgradili ugled stranke v slovenski javnosti," je še dejal Kacin.

Gulič: Poslanci LDS bodo jutri imenovali začasnega vodjo

Poslanska skupina LDS bo jutri na rednem sestanku, ki bo sicer namenjen marčevskemu zasedanju državnega zbora, imenovala začasnega vodjo in začasnega namestnika poslanske skupine, je povedal poslanec in predsednik sveta LDS Aleš Gulič.

Za začasnega vodjo bo, kot je še dejal, predlagal Jožefa Školča, medtem ko del poslancev po njegovih besedah računa, da bo sam prevzel to funkcijo. Odločitev naj bi bila znana jutri okoli poldneva.

Po Guličevem mnenju ime v tem trenutku ni pomembno, ker gre zgolj za to, da poslanska skupina opravi obveznosti, ki jih ima do državnega zbora. V naslednjih dneh, "vsekakor pa do aprilskega zasedanja", pa bodo odpravili volitve ter izvolili stalnega vodjo poslanske skupine in namestnika ali namestnike, je dejal.
Sicer pa Gulič ocenjuje, da je z odhodi iz LDS za zdaj konec, saj so razmere v poslanski skupini trenutno dokaj stabilne. Zato upa, da bo ta sedaj normalno delovala naprej.

Izstopi niso novost

Kot je znano, so stranko januarja zapustili nekateri izmed najvidnejših članov, Matej Lahovnik, Milan M. Cvikl in Slavko Gaber. V februarju pa so iz stranke izstopili še poslanci Pavel Gantar, Davorin Terčon, Majda Širca, Cveta Zalokar Oražem in Alojz Posedel.

Od združenja Zares do nove politične stranke

Skupina šestih nepovezanih poslancev je 9. marca ustanovila združenje Zares, ki naj bi bilo osnova za ustanovitev nove stranke. V društvo so se že včlanili nekateri nekdanji vidnejši predstavniki LDS, med njimi nekdanji strankin generalni sekretar in glavni kadrovik Gregor Golobič, ki naj bi bil po nekaterih medijskih špekulacijah zaslužen za lansko volilno zmago ljubljanskega župana Zorana Jankovića in njegove liste v slovenski prestolnici. Po podatkih medijev naj bi imelo združenje Zares že dovolj članov za ustanovitev politične stranke.

Nekdanji predsednik države Milan Kučan je v petek v Strunjanu ocenil, da gre v primeru novonastale poslanske skupine nepovezanih poslancev za neko novo razmerje v parlamentarnem prostoru, kjer poslanci svojo odgovornost do vseh državljanov Slovenije na podlagi ustavnega določila, da niso odgovorni nikomur razen državljanom, poskušajo uresničevati na način, kot jim to v največji meri uspeva.

Večer in Mladina: SD z največjo podporo

Javnomnenjska raziskava, ki jo je v petek objavil mariborski Večer, kaže, da trenutno največjo podporo javnosti uživajo Socialni demokrati Boruta Pahorja. Na vprašanje, katero stranko bi volili, se je 16,9 odstotka vprašanih opredelilo za SD, drugo mesto bi s 15,4 odstotka zasedla SDS predsednika vlade Janeza Janše in tretje (8,4 odstotka) LDS.

Podobno razmerje kažejo tudi izidi ankete, ki jo v najnovejši številki objavlja politični tednik Mladina. 15,5 odstotka vprašanih bi v primeru volitev volilo SD, na drugem mestu je SDS (14,4 odstotka), sledi ji LDS (osem odstotkov). Mladina napoveduje uspeh nove stranke, ki bi nastala iz društva Zares, saj bi takšno stranko na volitvah podprlo 16,8 odstotka vprašanih. Stranko, ki bi nastala iz omenjenega društva, bi volili predvsem anketiranci, ki se izrekajo kot volivci LDS, DeSUS, SD in tisti, ki so neopredeljeni.

K partnerstvu tudi nepovezani poslanci?

Napovedani poslanski prestopi pa bi lahko spremenili tudi sedanje razmerje moči v parlamentu. Pahorjevi Socialni demokrati so namreč podpisniki sporazuma Partnerstvo za razvoj premiera Janše. O pristopu k partnerstvu se želi pogovarjati tudi skupina nepovezanih poslancev. LDS poslanca v Evropskem parlamentu (EP) Jelka Kacina edina med parlamentarnimi strankami ni med podpisnicami omenjenega sporazuma. Kacinov poslanski kolega v EP Pahor bo v skladu z lastnimi napovedmi aprila sporočil odločitev o kandidaturi na letošnjih volitvah predsednika republike.