Iz LDS izstopili še trije poslanci

Iz liberalne demokracije in njene poslanske skupine so danes izstopili še trije poslanci, in sicer Pavel Gantar, Davorin Terčon in Alojz Posedel.

Objavljeno
22. februar 2007 16.57
Ljubljana – Iz liberalne demokracije in njene poslanske skupine so danes izstopili še trije poslanci, in sicer Pavel Gantar, Davorin Terčon in Alojz Posedel. Kot je potrdil Gantar, bodo skupaj s samostojnim poslancem Matejem Lahovnikom, ki je iz poslanske skupine LDS izstopil že pred časom, ustanovili poslansko skupino nepovezanih poslancev.

Po vrsti izstopov iz LDS so se danes za takšno potezo odločili še trije poslanci. Kot je pojasnil Gantar, so se za izstop odločili zaradi nestrinjanja z načinom vodenja stranke. Gantar, Terčon in Posedel so z izstopom iz LDS sledili Lahovniku, ki je izstopil tudi iz poslanske skupine, ter Milanu M. Cviklu in Slavku Gabru, ki pa sta zaenkrat še vedno člana poslanske skupine LDS.

Štirje poslanci nameravajo ustanoviti poslansko skupino nepovezanih poslancev, o čemer so že obvestili predsednika DZ Franceta Cukjatija. Kot so pojasnili v predsednikovem kabinetu, poslanci izpolnjujejo pogoje za ustanovitev takšne poslanske skupine, v treh dneh pričakujejo le še obvestilo vodje poslanske skupine LDS Antona Ropa o izstopu poslancev iz poslanske skupine.

Poslanska skupina nepovezanih poslancev mora sicer imeti najmanj tri člane. V takšnem primeru sicer ne gre za pravo poslansko skupino, temveč za nepovezano skupino poslancev, ki bi se združili zaradi lažjega delovanja. Ni pa jasno, kako bi se v takšnem primeru upoštevalo njihovo članstvo v delovnih telesih, saj takšnega primera, odkar delo DZ določa nov poslovnik, še ni bilo.

Matej Lahovnik je sicer največjo opozicijsko stranko zapustil 25. januarja. V izstopni izjavi je zapisal, da je bilo preveč prikritega medsebojnega spotikanja in premalo odkritega sodelovanja. Cvikl in Gaber pa sta se za izstop odločila po kongresu LDS. Medtem ko Gaber svoje poteze ni komentiral, je Cvikl ocenil, da LDS ni več stranka, ki bo ustrezno odgovarjala na izzive razvoja Slovenije.

Cvikl je današnjo odločitev štirih poslancev pozdravil. Kot je dejal, bo sam počakal na ustrezen trenutek za naslednji korak, je pa po njegovem mnenju zdaj zelo pomembno, da se pristopi k oblikovanju nove samostojne poslanske skupine. "Mislim, da bomo našli ustrezno obliko sodelovanja glede na pravila, ki veljajo v DZ," je poudaril.

Kacin: Izstopi poslancev so bili pričakovani

Predsednik LDS Jelko Kacin je današnje izstope poslancev iz stranke in poslanske skupine označil za pričakovane, predvsem v luči priprav na kongres LDS. " Nobeden od teh ni sodeloval pri pripravi programskega dokumenta, nekateri se tudi niso udeležili kongresa in zato bi rekel, da je v tem trenutku težko komentirati, kaj bo iz tega nastalo," je povedal Kacin. Kot je dodal, mu je eden od teh v odstopni izjavi zapisal, da izstopa iz zasebnih razlogov.

Kacin drugače v tem trenutku ne vidi programskih razlik med poslanci poslanskega kluba LDS in štirimi poslanci, ki so se iz osebnih razlogov odločili, da oblikujejo svojo poslansko skupino.

Stališče stranke do tega, ali prerazporediti pravice, ki izhajajo iz naslova poslanskega kluba LDS, pa je po Kacinovih besedah, da "nihče, ki je bil izvoljen na listi LDS, ne more na račun svojih privilegijev teh privilegijev prenašati drugam". Kot je še dodal, "za temi ljudmi stojijo glasovi volivk in volivcev in poslanska skupina LDS ima pravico do opravljanja določenih dolžnosti in prevzemanja določenih funkcij v DZ".