Iz LDS uradno izstopa tudi Cvikl

Poslanec LDS Milan M. Cvikl je danes v strankino člansko pisarno, v vednost pa tudi poslanski skupini posredoval izjavo, da z 31. januarjem izstopa iz članstva LDS.

Objavljeno
28. januar 2007 15.43
Poslanec LDS Milan Cvikl se je poglobil v številke
Ljubljana - Poslanec LDS Milan M. Cvikl je danes v strankino člansko pisarno, v vednost pa tudi poslanski skupini posredoval izjavo, da z 31. januarjem izstopa iz članstva LDS. Glede na razpravo na sobotnem kongresu stranke ocenjuje, da to ni več stranka, ki bo ustrezno odgovarjala na izzive razvoja Slovenije.

"Veliko se je govorilo, a ne o vključevanju, kar je bila temeljna vrlina stranke. Tudi mučna tišina ob ocenah o pomanjkanju skrbi za pravice posameznika je bila zgovorna," je zapisal v pojasnilo in dodal, da iz LDS izstopa, da bo lahko še naprej prispeval, da leta 2008 koalicija Janeza Janše ne bo zmagovita. "Vem, da bomo s kolegicami in kolegi v državnem zboru dobro delovali v tej smeri. A ne več po načelu - poslanci, poslanke tri korake naprej, stranka štiri korake nazaj," je še dodal.

Cvikl želi Liberalni demokraciji Slovenije delovanje za dobro ljudi in manj le za dobro vodstvenih članov in članic. "Te dni smo slišali, da stranka ni vrednota. In res je tako, vrednote so znanje in volja, oboje je v ljudeh," je še navedel.

Izstopi iz LDS-a

Sicer je včeraj, potem ko so delegati na kongresu stranke izglasovali zaupnico predsedniku Jelku Kacinu, svojo odstopno izjavo v člansko pisarno LDS posredoval poslanec Slavko Gaber, za enako potezo pa se je odločil tudi član sveta stranke in nekdanji pravosodni minister v vladi Janeza Drnovška Miha Kozinc. Že sredi tedna so iz LDS izstopili tudi člani frakcije LDS Jani Möderndorfer, Roman Jakič, Peter Božič, Dunja Piškur Kosmač, Vika Potočnik in Stane Pejovnik.

Se ustanavlja nova stranka?

V ozadju vseh teh izstopov naj bi šlo za pripravo terena za ustanovitev nove stranke. V četrtek sta se jim pridružila tudi poslanec Matej Lahovnik - izstopil je tudi iz poslanske skupine - ter svetovalec predsednika republike Maksimiljan Lavrinc. V lanskem letu so odmevali še nekateri izstopi iz stranke. Potem ko je v začetku leta svoje dotedanje zamrznjeno članstvo iz LDS umaknil predsednik republike Janez Drnovšek, sta stranko zapustila svetovalec predsednika Drnovška Ivo Vajgl ter nekdanji izvršni direktor LDS Bogdan Biščak. Konec leta se jim je pridružil tudi nekdanji generalni sekretar LDS Gregor Golobič.

Kongres LDS

Volilni kongres LDS je minil brez večjih presenečenj, predsednik stranke Jelko Kacin je namreč skladno z napovedmi dobil podporo delegatov in tako ostaja na čelu stranke. Zaupnica je bila izglasovana tudi podpredsednici Zdenki Cerar, za novega podpredsednika pa so delegati izvolili Dušana Kebra. Pričakovan pa je bil tudi izstop poslanca Slavka Gabra, ki je to napovedoval v primeru, da bi bil Kacin potrjen.

Kacin: Na kongresu ogromno pozitivne energije

Kacin je ob koncu glasovanja ocenil, da je na kongresu prevladovalo ogromno pozitivne energije in želje, da se LDS v prihodnje dokaže v očeh javnosti. Izrazil je prepričanje, da so ljudje pripravljeni po teh volilnih rezultatih od besed preiti tudi k dejanjem in da bo stranka sedaj veliko lažje in hitreje odgovarjala na izzive tega trenutka in seveda prihodnosti.

Delegatke in delegati so zaupnico Kacinu izglasovali z 253 glasovi za in 123 proti, podpredsednico Zdenko Cerar pa so potrdili s 325 glasovi za in 52 proti. Liberalni demokrati pa so na tokratnem kongresu dobili tudi del novega ožjega vodstva stranke.

Keber izvoljen za podpredsednika

Na mesto podpredsednika LDS so izvolili nekdanjega ministra za zdravje Dušana Kebra, ki je zasedel izpraznjeno podpredsedniško mesto, potem ko je oktobra lani s tega položaja odstopil poslanec Matej Lahovnik. Izvolili pa so tudi 61 članov sveta stranke.

Poslanci LDS po potrditvi predsedniškega mandata Jelku Kacinu večinoma niso želeli dajati izjav. Med redkimi, ki so komentirali izid glasovanja o zaupnici Kacinu, sta Aleš Gulič in Davorin Terčon, ki sta dejala, da ostajata v stranki.

"Ostajam v stranki, ne kljub vsemu, ampak zaradi vsega. Menim namreč, da je treba ta prostor vendarle zapolniti z liberalno demokracijo, da država gre v smer, ki ni v prid državljanom in da je liberalnost in liberalizem tisto, kar lahko vrne Sloveniji sproščenost", je po glasovanju dejal Gulič.

Kot pričakovan je izid glasovanja ocenil tudi poslanec Davorin Terčon, ki je dejal, da za zdaj ostaja član stranke in poslanske skupine, bo pa o tem še razmislil. Po njegovih besedah so različni posamezniki v stranki z izidom različno zadovoljni, glede možnosti, da bi se Kacin umaknil še pred kongresom, pa je dejal, da "če bi se v stranki opravila trezna presoja, bi lahko našli boljšo rešitev, kot je ta".

Na kongresu kritični (predvsem) do manjkajočih

Večina govorcev pred glasovanjem o zaupnici Kacinu je bila v svojih nastopih kritična predvsem do tistih, ki jih na kongresu ni bilo - največkrat je bilo slišati ime Slavka Gabra. Znova pa je bilo slišati pozive Mateju Lahovniku, naj odstopi s poslanskega mesta in tako omogoči, da bo Gorenjska imela svojega poslanca LDS.

Delegat s Štajerske Igor Majnik je izpostavil, da "liberalizem se ni začel s Cviklom, Gabrom in LDS, liberalizem v Sloveniji je vedno bil in vedno bo," je poudaril. Opozoril je, da so v stranki dolžni delati zaradi 200.000 volivcev, ki je na zadnjih volitvah glasovalo za LDS, ne zaradi vidnih članov stranke. "Ti vidni člani stranke si danes niso upali priti niti na kongres in se soočiti s članstvom," je bil kritičen.

Kritična do Kacina je bila Metka Mencin Čeplak, ki " ne deli optimizma s Kacinom". Napovedala je, da ne bo podprla Kacina, ker meni, da "je njegov umik še zadnja možnost, da se odprejo razprave o politikah, možnostih, o tem, zakaj iz stranke izstopajo ljudje, ki so bili med najbolj prepoznavnimi". "Gre za majhno možnost, a v teh razmerah ne gre zavreči niti majhne možnosti," je opozorila.

Oglasila sta se tudi Jožef Školč in Milan M. Cvikl. Školč je izrazil prepričanje, da je LDS oslabila svojo moč in vpliv, ker je pozabljala na svoja izhodišča. Cvikl pa je svoj govor začel z besedami, da "obstaja velika verjetnost, da bo predsednik vlade Janez Janša volitve leta 2008 izgubil, obstaja pa tudi možnost, da LDS tedaj ne bo na zmagovalni strani."

Za svobodo posameznika, za blaginjo vseh

Po potrditvi zaupnice predsedniku LDS Jelku Kacinu so delegatke in delegati kongresa soglasno sprejeli programski dokument, manifest z naslovom Za svobodo posameznika, za blaginjo vseh. Z njim želi LDS ponuditi alternativo politiki sedanje vlade ter sooblikovati prihodnost Slovenije.

Med pomembnejši poudarki je v manifestu zapisano, da sta poslanstvo LDS svoboda vsakega posameznika in blaginja vseh prebivalcev Slovenije. "Naše vrednote so svoboda, ustvarjalnost, odgovornost, strpnost, enakopravnost, solidarnost, socialna pravičnost in zakonitost." Želijo graditi na svobodi posameznika temelječo in gospodarsko uspešno, socialno pravično ter sonaravnemu razvoju zavezano družbo.