Iz Strasbourga nova obsodba Slovenije

Frančiška Štefančič se je na koncu pritožila še na Evropsko sodišče za človekove pravice in dobila odškodnino.

Objavljeno
24. oktober 2017 13.13
A. S. H., STA
A. S. H., STA
Strasbourg − Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je danes izreklo razsodbo v primeru tožbe Slovenke Frančiške Štefančič zaradi smrti njenega sina med policijskim poskusom njegove prisilne hospitalizacije. Sodišče je ugotovilo, da je Slovenija odgovorna za to smrt in tožnici prisodila 36.000 evrov odškodnine, so sporočili iz Strasbourga.

Sin tožnice, Branko Štefančič iz Ajdovščine, je bil psihični bolnik in je bil že večkrat obravnavan v psihiatrični bolnišnici. Junija 2008 je večkrat po telefonu in osebno grozil zaposlenim v pisarni državnega tožilstva v Novi Gorici. Enkrat je tudi zagrozil, da se bo vrnil oborožen, zaradi česar je tožilstvo predlagalo psihiatrično obravnavo. Še isti dan je po Štefančiča prišlo več policistov, skupaj z zdravstveno ekipo.

Umrl zaradi zadušitve

Glede na policijsko poročilo je Štefančič zavrnil prostovoljni odhod v psihiatrično bolnišnico. Postal je razdražen in verbalno nasilen. Odrinil je zdravstvena tehnika, ki sta ga poskušala prijeti za roke, nato pa so ga policisti pritisnili na tla in vklenili. Zdravstveni tehnik mu je nato vbrizgal antipsihotično zdravilo in nato, ko so ga obrnili na trebuh, še eno zdravilo za ublažitev tresenja zaradi antipsihotičnega zdravila.

Nekaj trenutkov kasneje je Štefančič začel bruhati, kar je navzoči zdravnik pripisal posledicam napora. Zatem je medicinski tehnik ugotovil nepravilno bitje srca, zato so ga morali začeti oživljati. Nekaj trenutkov kasneje je Štefančič umrl.

Pristojni so zatem izvedli preiskavo dogodka. Izvedenci so ugotovili, da je Štefančič umrl zaradi zadušitve, ker je vdihnil izbljuvek. Menili so, da intervencijska ekipa glede na njegovo agresivnost tega ni mogla preprečiti. Tožilstvo je nato septembra 2008 odločilo, da pogoji za kazenski pregon niso izpolnjeni.

Ni odnehala in uspela

Januarja 2009 je Štefančičeva mati kljub temu vložila kazensko ovadbo proti policistom, ker je bila prepričana, da je njen sin umrl zaradi njihovega nepotrebnega in neprofesionalnega posredovanja. Junija 2009 je bila ovadba ovržena.

Štefančičeva se je nato pritožila na Evropsko sodišče za človekove pravice. Ob sklicevanju na 2. člen evropske konvencije o človekovih pravicah, ki govori o pravici do življenja, je obtožila državo, da je odgovorna za smrt njenega sina, preiskava njegove smrti pa da je bila namenjena prikrivanju resnice in izogibanju odgovornosti.

Sodniki v Strasbourgu so Štefančičevi pritrdili in ji zaradi kršitve 2. člena evropske konvencije o človekovih pravicah prisodili 36.000 evrov nepremoženjske odškodnine.