Izbrali koncesionarja za svetovanje potrošnikom

Urad RS za varstvo potrošnikov je izbral koncesionarja za opravljanje javne službe svetovanja potrošnikom. Izbiro koncesionarja mora potrditi še vlada.

Objavljeno
08. januar 2007 15.54
Ljubljana - Urad RS za varstvo potrošnikov je izbral koncesionarja za opravljanje javne službe svetovanja potrošnikom. Za koncesionarja za svetovanje potrošnikom na državni ravni je strokovna komisija izbrala Društvo za varstvo potrošnikov Maribor, na regionalni ravni pa Pravno-informacijski center nevladnih organizacij iz Ljubljane, so povedali na uradu. Izbiro koncesionarja mora potrditi še vlada.

Koncesiji se podeljujeta za obdobje štirih let, okvirna višina razpisanih sredstev pa znaša 146.052 evrov in bodo razdeljena med oba koncesionarja. Na javni razpis za podelitev koncesije za opravljanje javne službe svetovanja potrošnikom, ki je trajal od 15. decembra do 4. januarja, je sicer prispelo sedem prijav.

To je, kot so pojasnili na uradu, prvi tovrstni razpis, s katerim se podeljujejo koncesije in to za daljše časovno obdobje, s čimer naj bi se zagotovilo neprekinjeno, predvsem pa kakovostno svetovanje potrošnikom. Obe javni službi bi lahko zaživeli že v začetku februarja, so dejal na uradu.

Predmet koncesije za opravljanje javne službe svetovanja potrošnikom na državni ravni je splošna svetovalna dejavnost na področju varstva pravic in ekonomskih interesov, ki zajema ustrezno zakonodajo s tega področja. Predmet koncesije za opravljanje tovrstne storitve na regionalni ravni pa je svetovalna dejavnost pri izvajanju javnih služb in drugih storitev javnega pomena, ki se za potrošnike izvajajo na lokalni ravni.