Izbrali kupce za 116 stanovanj

Republiški stanovanjski sklad je s pomočjo posebnega računalniškega programa danes izbral kupce za nakup vseh 116 stanovanj. Med izbranimi kupci naj bi prevladovale mlade družine.

Objavljeno
22. februar 2007 17.08
Gneča na stanovanjskem skladu - povpraševanje je večje od ponudbe
Ljubljana – Republiški stanovanjski sklad je s pomočjo posebnega računalniškega programa danes izbral kupce za nakup vseh 116 stanovanj, ki jih je kupcem ponudil na decembrskem razpisu. Med izbranimi kupci prevladujejo mlade družine, ki prvič rešujejo svoje stanovanjsko vprašanje, so sporočili iz stanovanjskega sklada.

Na razpis za prodajo 116 stanovanj v Ljubljani na Poljanskem nabrežju, v Cerkljah na Gorenjskem in na Bregu pri Kranju, ki ga je decembra lani objavil stanovanjski sklad, je prispelo 3493 vlog. Po dopolnitvah vlog je sklad v izbor sicer vključil 3427 vlog.

Glede na prvo izbiro kandidatov se je največ interesentov prijavilo za nakup stanovanj v Ljubljani, in sicer kar 2873. Za stanovanja v Cerkljah na Gorenjskem je sklad prejel 570 vlog, za stanovanja na Bregu pri Kranju pa 50 vlog.

Struktura prijav po posameznih prednostnih kategorijah je bila naslednja: 31,5 odstotka je bilo mladih družin, 15,6 odstotka družin, ki niso mlade, 0,07 odstotka invalidov oziroma gibalno oviranih oseb, 15,8 odstotka mladih parov in 36,4 odstotka ostalih.

Med vsemi izbranimi kupci, kot omenjeno, prevladujejo mlade družine, katerih delež je kar 96,5-odstoten. Od tega je kar 96,4 odstotka tistih mladih družin, ki prvič rešujejo svoje stanovanjsko vprašanje.

Vsi prijavljeni kupci bodo obvestila o izboru dobili najpozneje do 28. februarja, ko bo neizbranim kandidatom vrnjena tudi prijavnina.

Med srečneži špekulanti?

»Brat živi z družino v skupni večstanovanjski hiši, kjer pa uradno ni lastnik. Pri prijavi za razpis stanovanjskega sklada je visoko na prednostni listi in upam, da bomo dobili takšno stanovanje, ki ga bo mogoče oddati čim več študentom,« nam je pred žrebanjem povedal eden od kandidatov za nakup stanovanja. Razpis stanovanjskega sklada vidi kot dobro družinsko naložbo. Ker nadzora nad prijavitelji ni, ni mogoče preprečiti, da ne bi večji del stanovanj pristal v lasti posameznikov, ki kupujejo stanovanja kot dolgoročno naložbo. Na neprimernost takšne prodaje opozarjajo tudi strokovnjaki, ki pripravljajo rešitve za cenejše in učinkovitejše delovanje sklada.

Na stanovanjskem skladu so špekulacije s prodajo stanovanj deloma preprečili s pogodbami, ki omogočajo prodajo ali obremenitev le s pisnim soglasjem sklada. Ta ima v primeru nadaljnje prodaje v naslednjih petih letih tudi predkupno pravico, ki se bo vpisala v zemljiško knjigo. Pri tem pa priznavajo, da so nemočni v primeru oddajanja stanovanj, ki so jih posamezniki odkupili od sklada. To je razvidno tudi iz oglasov v tiskanih medijih in na nepremičninskih spletnih portalih, na katerih se veliko novih stanovanj oddaja tudi v stanovanjskih blokih, ki jih je gradil sklad.

Na neučinkovitost sedanje politike sklada opozarja nenehna rast cen nepremičnin, pri čemer izstopata predvsem Ljubljana z okolico in Primorska, in odgovori potrošnikov, ki napovedujejo veliko zanimanja za nakup nepremičnin. Po podatkih statističnega urada, ki opravlja ankete o mnenju potrošnikov, je delež vprašanih, ki načrtuje nakup ali gradnjo stanovanja, že od leta 2003 nespremenjen ter se giblje med petimi in šestimi odstotki. Čeprav statistični urad ne opravlja analiz, koliko ljudi stanovanja tudi v resnici kupi, lahko takšen trend pokaže, da je zanimanje na trgu stalno, ne glede na posege stanovanjskega sklada v zadnjih letih.

Več si preberite v četrtkovem tiskanem Delu!