Izgradnja ceste prek Rebrnic zamuja

Čeprav v Družbi za avtoceste v RS (Dars) zagotavljajo, da bo promet po celotni trasi hitre ceste med Vipavo in Razdrtim stekel predvidoma v letu 2008, se Vipavci bojijo zamud.

Objavljeno
10. marec 2007 12.39
Vipava - Čeprav v Družbi za avtoceste v RS (Dars) zagotavljajo, da bo promet po celotni trasi slabih 16 kilometrov dolge hitre ceste med Vipavo in Razdrtim, ki so jo začeli graditi pred devetimi leti, vključuje pa tudi odsek prek Rebrnic, stekel predvidoma v letu 2008, se na vipavski občini bojijo zamud. "Glede na zaplete pri vrtanju predorov in nagajanje znotraj gradbenih lobijev bo verjetno prišlo do kakega časovnega odmika," je povedal župan občine Vipava Ivan Princes.

Dars je z italijanskima družbama Vidoni in Oberlosler, ki sta bila kot najugodnejša ponudnika izbrana na mednarodnem javnem razpisu, že septembra podpisal pogodbo o gradnji okoli 300 metrov dolgega predora Barnica in še enkrat daljšega predora Tabor na trasi prek Rebrnic, a podjetji še nista začeli z vrtanjem predorskih cevi, je poudaril Princes. To so potrdili tudi v Dars.

Kot je pojasnil Princes, se Italijanom ni uspelo dogovoriti za uporabo že obstoječe betonarne na trasi, zato morajo postaviti novo. Vipavska občina je tako pred dnevi za dobo dveh let razširila gradbeno dovoljenje, ki omogoča postavitev betonarne na deponiji odvečnih materialov pod Gradiščem.

V zameno bosta družbi Vidoni in Oberlosler Agrarni skupnosti Gradišče, pa tudi vipavski občini plačevali "primerno" rento, o višini katere Princes ni želel govoriti. Italijani bodo morali tudi popraviti ceste, ki jih bodo poškodovali njihovi tovornjaki, ter sanirati območje betonarne, je še dodal.

Gradnjo otežuje tudi plazenje

Zaplet z uporabo betonarne ne bo vplival na rok za izgradnjo hitre ceste prek Rebrnic, so prepričani v Dars. Od dobrih devetih kilometrov jih je skoraj dokončno urejenih pet, štirje pa so trenutno še v gradnji, so pojasnili. Gradnjo sicer že ves čas dodatno otežuje minimalno plazenja terena, kar pa uspešno rešujejo, so dodali.
Celotni odsek hitre ceste med Vipavo in Razdrtim, ki bo povezala Vipavsko dolino in osrednjo Slovenijo, bo stal 201,38 milijona evrov, cena pa bo v okviru investicijske vrednosti, zagotavljajo v Dars.

Odsek hitre ceste prek Rebrnic, ki poteka po izjemno zahtevnem področju hribovitem in geološko-geomehansko neugodnem terenu, bo sicer eden izmed najdražjih na slovenskem avtocestnem križu. Kar štirje od devetih kilometrov ceste bodo namreč potekali po osmih viaduktih ter skozi po dva predora in pokrita vkopa.