Izgradnja železnice do Kočevja pod vprašajem

Bo Kočevsko–ribniško območje ostalo brez denarja in s slabimi cestnimi in železniškimi povezavami?

Objavljeno
25. april 2012 17.24
Posodobljeno
25. april 2012 18.00
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje
Ribnica - Župani tretje a razvojne osi, ki se zavzemajo za posodobitev cest in železnice na širšem Kočevsko-ribniškem območju, so se srečali v Ribnici. Informacije, ki so si jih izmenjali, niso spodbudne.

»Vse investicije, ki so povezane s tretjo a razvojno osjo in za katere smo se zavzemali župani tega območja, so pod vprašajem,« pravi ribniški župan Jože Levstek, gostitelj tokratnega srečanja županov občin od Ljubljane do Kolpe.

Med informacijami, ki so ostale neuradne, saj na ministrstvu za infrastrukturo v nekaj urah niso odgovorili na vprašanje Dela, je največje presenečenje napovedana zaustavitev del na železniški progi Grosuplje—Kočevje.
Še v začetku leta se je zdelo, da bo država letos nadaljevala z deli na železniškem odseku med Ortnekom in Ribnico, za kar je bil podpisan aneks v višini 18,9 milijona evrov. Toda pred kratkim je bil ta znesek z aneksom prepolovljen, tako da naj bi letos za posodabljanje 120 let stare proge namenili 9,8 milijona evrov. Sedaj pa sta - po neuradnih podatkih - v rebalansu proračuna ostala le dva milijona evrov.

Napredka ni videti niti pri obvoznici Škofljica, za katero župani od Ljubljane do Kolpe zahtevajo umestitev po Barju. Aprilski pogovor z resornima ministroma, Francem Bogovičem in Zvonkom Černačem, ni prinesel rešitev, ampak celo nasprotno, je povedal Jože Levstek: »Slišali smo le razloge, zakaj se nekaj ne da rešiti in kje vse so problemi. Mi pa hočemo rešitve.« Zato župani še vedno vztrajajo na zahtevi, da naj bo trasa obvoznice Škofljica po Barju umeščena v državni prostorski načrt do septembra letos.

Podobne slabe novice so povezane tudi z izgradnjo polnega priključka na Šmarje-Sap, kjer so postopki ustavljeni. »Vse te informacije bomo preverili, vendar je že sedaj jasno, da bomo župani vztrajali na že dogovorjenih investicijah,« pravi grosupeljski župan Peter Verlič.

Obenem župani zahtevajo sestanek s predsednikom vlade, kjer mu želijo predstaviti probleme tega okolja in razloge, zakaj so investicije v cestno in železniško povezavo tako pomembne. »Razumemo težave z zagotavljanjem denarja za te naložbe, vendar je potrebno tudi razumeti, da je to okolje po povezanosti z osrednjo Slovenijo na zadnjem mestu,« pravi Verlič.

Ob tem, dodaja Verlič, ni nezanemarljivo, da so župani pred volitvami vsem političnim strankam poslali vprašanja, kaj menijo o problematiki obvoznice Škofljica in drugih povezavah širšega Kočevsko-ribniškega območja z zaledjem. In takrat so bile stranke na strani županov od Ljubljane do Kolpe.