Izguba na plečih zaposlenih in dobaviteljev

UKC Ljubljana: Zdravijo več bolnikov, kot jih plača ZZZS. Otroška srca bosta operirala tudi zdravnika iz Prage.

Objavljeno
23. september 2014 22.54
Zdravstveno osebje, bolnice.... Ljubljana 16. julij 2014. 22. julij 2014.
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika
Ljubljana – »Ne bomo zapirali vrat bolnikom in ne bomo podaljševali čakalnih dob ne glede na finančno stanje.« To je poglavitno sporočilo po današnji seji sveta UKC, kjer čakajo, da jih obišče nova ministrica za zdravje in jim pove, kako naprej.

Skoraj devet milijonov evrov izgube ob polletju in 92 milijonov iz preteklih let škoduje UKC kot ustanovi, saj mora UKC plačevati zamudne obresti. Prav tako se izguba kopiči na plečih zaposlenih, na katere »se vse bolj pritiska in morajo delati vse več za vse manj plačila. UKC pa lahko dejansko ustavijo dobavitelji, če zaradi velikih dolgov, ki jih ima UKC do njih, ne bi več dostavljali materialov. Dotrajana je tudi oprema. V zadnjem času smo izpostavili rentgen, zaradi katerega se lahko pomoč bolnikom s srčnim infarktom na urgentni kardiokirurgiji ustavi«, je povedala predsednica sveta prof. dr. Saša Markovič. Izguba je nastala, ker javna zdravstvena blagajna (ZZZS) zdravljenja 4600 bolnikov ni plačala.

Izhoda znotraj UKC ni, zato bo svet zavoda napisal pismo ministrici za zdravje Mariji Milojki Kolar Celarc in jo povabil na naslednjo sejo sveta zavoda, ki bo predvidoma v zadnji tretjini oktobra. Predstaviti ji nameravajo potrebne kratkoročne in dolgoročne ukrepe. Od ministrice veliko pričakujejo. »Izgubo UKC je treba sanirati, zdravstvo v celoti pa dokapitalizirati. Če lahko banke, zakaj ne bi zdravstva, ki potrebuje zelo malo v primerjavi z izgubljenimi milijardami v bankah,« je dejala Markovičeva.

Otroška kardiokirurgija

Po neskončnih zapletih bosta odslej prihajala operirat novorojenčke s prirojenimi srčnimi napakami in nekoliko večje otroke poleg dveh zdravnikov iz Padove in Münchna še zdravnika iz Prage. Pogodba z njima je že sklenjena, zdaj pridobivata licenci za delo v Sloveniji. Prav tako bo šel v Prago na usposabljanje naš zdravnik Miha Weiss. Praga ima veliko univerzitetno bolnišnico, kjer operirajo 500 novorojenčkov na leto in imajo dobre izide zdravljenj. Program v Münchnu, kamor vozijo nekatere dojenčke, teče prav tako dalje, je dejal v. d. direktorja UKC Simon Vrhunec.

Operacije raka na prostati

Nedopustno dolge čakalne dobe za bolnike z rakom na prostati so po besedah Vrhunca z osmih mesecev skrajšali na tri mesece oziroma, kot je povedal pristojni zdravnik, zdaj operirajo bolnike, ki so bili diagnosticirani aprila. Med poletjem so operirali 56 dodatnih bolnikov, tako da zdaj čaka na operacijo še sto bolnikov z rakom prostate. Zato so se podaljšale čakalne dobe drugih bolnikov, ki raka nimajo.

Gradnja urgence

Urgenca UKC deluje v najslabših pogojih v državi, kljub temu da se tja zateče največ bolnikov. V zvezi z njeno gradnjo se vse neverjetno zavleče. Kaže, da se bo zdaj vendarle premaknilo z mrtve točke: razpis ministrstva za drugo fazo se izteče 20. oktobra, začetek del bo predvidoma v začetku 2015 in zaključek konec 2015. Ta faza je vredna 20 milijonov evrov, za celovito dokončanje z opremo vred pa bo potrebnih še okoli 60 milijonov evrov.