Izguba ptujske bolnišnice se povišuje

Lani celo leto 1,2, letošnje prve tri mesece že 0,5 milijona evrov poslovne izgube

Objavljeno
24. maj 2017 22.02
milosic/bolnica
Franc Milošič
Franc Milošič

Prve tri letošnje mesece je Splošni bolnišnici dr. Jožeta Potrča za uravnoteženo poslovanje zmanjkalo 506 tisoč evrov. Zapadle obveznosti do dobaviteljev dosegajo že 6,3 milijone evrov. Dogovarjanja o poplačilu in poravnavi 1,1 mio evrov dolga mariborskemu UKC pa so zastala. V takšnih razmerah bolnišnica letos več ne more vzdržati do konca leta.

Lansko leto je končna izguba v poslovnem izidu znašala 1,178 milijona evrov in jo je za sedanje dejansko stanje treba prišteti k poprejšnji na 6,5 milijonov evrov visoki akumulirani izgubi, ki je ni še nihče pokril niti za evro. S temi 7,7 milijoni akumulirane izgube postajajo razmere zelo resne. Zapadle obveznosti do dobaviteljev pa se v prvih treh mesecih v primerjavi z lanskim letom skoraj niso spremenile. Plačevanje računov že zamuja za 190 dni.


Korenine izgub ptujske bolnišnice segajo leta nazaj. Foto: Tadej Regent/Delo

Glavni razlog za tolikšno izgubo je velikanska razlika med plačilom za opravljeno delo ptujskega bolnišničnega osebja in dejansko ceno tega dela - ta prve tri mesece znaša že 450 tisoč evrov in se bo ppo predvidevanjih do konca letošnjega leta povzpela na 2,6 milijona evrov. Sproščena napredovanja v plačilnih razredih, pa razmeroma star kolektiv so krici za tolikšno razliko.

V bolnišnici so v tem času zdravili skoraj 10 odstotkov pacientov več, kot je bilo predvideno z letno pogodbo med bolnišnico in zavarovalnico. Storitve pa so bile za 15 odstotkov zahtevnejše od dogovorjenih z omenjeno pogodbo.