Izid Reporterja ustavljen?

Novinarji novega tednika Reporter opozarjajo, da jih skuša lastnik Pivovarne Laško Boško Šrot zaustaviti. Časopisna hiša Delo je na urad za intelektualno lastnino vložila vlogo za registracijo blagovne znamke Reporter.

Objavljeno
16. maj 2008 12.56
Časopisna hiša Delo
Ljubljana - Novinarji novega tednika Reporter, ki bo izšel v ponedeljek, opozarjajo, da jih skuša lastnik Pivovarne Laško Boško Šrot zaustaviti. Časopisna hiša Delo je namreč nekaj dni za tem, ko so omenjeni novinarji javnost obvestili, da ustanavljajo Reporter, na urad za intelektualno lastnino vložila vlogo za registracijo blagovne znamke Reporter.

Kot je sporočil novinar novega tednika Nenad Glücks, jih skuša Boško Šrot, "razkriti lastnik skupine Pivovarne Laško" in s tem tudi njihovega prejšnjega delodajalca Dela zaustaviti pri izhajanju Reporterja. "Potem, ko smo še kot novinarji tednika Mag v okviru Dela doživeli grobe posege v novinarsko avtonomijo in poskuse vmešavanja v uredniško politiko od predstavnikov Šrota v nadzornem svetu Dela Andrijane Starine Kosem in Stojana Zdolška, smo se odločili zapustiti to časopisno hišo," so zapisali v sporočilu za javnost.

Med 15. in 18. aprilov poslali nepreklicne odpovedi


Spomnili so, da so med 15. in 18. aprilom direktorju Dela Petru Puhanu poslali nepreklicne odpovedi delovnega razmerja in hkrati javnost obvestili, da ustanavljajo novi tednik Reporter, "kamor ne bodo segle lovke tajkuna Boška Šrota in njegovih pomagačev". Zdaj pa so, kot so zapisali, izvedeli, da naj bi časopisna hiša Delo 22. aprila na urad za intelektualno lastnino vložila vlogo za registracijo blagovne znamke Reporter. "Kot kaže, nam skuša omenjena združba na ta način preprečiti izhajanje pod imenom Reporter."

"Seveda jim ne bo uspelo, prva številka Reporterja bo izšla čez nekaj dni, v ponedeljek, in nato vsak naslednji ponedeljek tudi, če se najbogatejši Slovenec Boško Šrot s svojo milijardo evrov premoženja postavi na glavo," so navedli v sporočilu.

Novinarji novega tednika Reporter navajajo še, da bo njihov sedanji delodajalec, podjetje Prava smer, zoper časopisno družbo Delo zaradi poskusa registracije blagovne znamke Reporter vložil tožbo na izbris njihove registracije, "saj so jo vložili v slabi veri".

Puhan ne dovoli zaključiti delovnih knjižic

Spomnili so še, da direktor Dela Puhan petim novinarjev Reporterja Silvestru Šurli, Ivanu Pucu, Igorju Kršinarju, Biserki Karneža Cerjak in Glücksu, ki so bili prej zaposleni na časopisni hiši Delo, pod pretvezo, da so odšli pred iztekom odpovednega roka, še vedno ne dovoli zaključiti delovnih knjižic. Njihov novi delodajalec jih zaradi tega ne more zdravstveno in socialno zavarovati. Časopisno hišo Delo so zato prijavili na delovni inšpektorat in o ravnanju Puhana obvestili varuhinjo človekovih pravic Zdenko Čebašek Travnik.

Od varuhinje so v sredo prejeli odgovor, da zoper delniške družbe ne more posredovati. Strinja pa se, da opisano ravnanje časopisne hiše Delo ni pravilno in da so novinarji ravnali prav, ko so zadevo prijavili na inšpektorat za delo. Pričakuje, da bo ta zadevo obravnaval in ukrepal v skladu s svojimi pristojnostmi. Varuhinja jih je tudi pozvala, da jo v nasprotnem seznanijo zaradi njenega morebitnega posredovanja pri inšpektoratu, so še navedli v sporočilu za javnost.

Tri mesece časa za ugovor


Vodja informacijske službe na Uradu RS za intelektualno lastnino Janez Kukec pa je pojasnil, da je bila prijava blagovne znamke Reporter s strani časopisnega in založniškega podjetja Delo vložena 21. aprila. Po njegovih besedah naj bi v kratkem ta prijava šla v objavo, od datuma objave pa je še tri mesece časa za ugovor.

"Ugovor mora biti zasnovan na nečem; na drugi znamki ali na avtorski pravici, ki jo ima nekdo drug," je povedal Kukec. Na novinarsko vprašanje, ali lahko to, da naj bi bil Reporter že vpisan v razvid medijev pri ministrstvu za kulturo, vpliva na postopek, pa je odvrnil, da bi se to verjetno dalo uporabiti kot možnost pritožbe.