Pivčeva miri, vodstvo Desusa jo podpira

Desus ostaja v vladi in nadaljuje delovanje v skladu s koalicijsko pogodbo, je zatrdila Aleksandra Pivec.

Objavljeno
09. julij 2020 15.25
Posodobljeno
09. julij 2020 16.41
Aleksandra Pivec trdi, da z izjemo ljubljanskega odbora, ki ji je izrekel nezaupnico, na nobenem od njenih obiskov devetih drugih pokrajinskih organizacij ni bilo govora o tem ali o izstopu Desusa iz koalicije. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Vojko Urbančič
Vojko Urbančič
Razmere v koalicijskem Desusu so naelektrene, če ne celo kaotične, smo pisali. Po nekaj burnih dneh in javnih kritikah v vrstah stranke na račun predsednice stranke in kmetijske ministrice Aleksandre Pivec je danes vodstvo stranke sklenilo, da jo podpre. To je v popoldanski izjavi za javnost povedala sama.

Dodala je, da je bilo zasedanje vodstva namenjeno detajlni diskusiji o razmerah v stranki in tem, kako naprej, edini sklep tega zasedanja, ki so ga enotno potrdili, pa, da jo podpira. Desus ostaja v vladi in nadaljuje delovanje v skladu s koalicijsko pogodbo. Pivčeva je znova potrdila tudi, da ne namerava zapustiti kmetijskega ministrstva.



Izjavo vodstva Desusa si lahko ogledate v videu:




Pred stranko so po besedah Pivčeve ključna vprašanja, kot so zakon o dolgotrajni oskrbi, o demografskem skladu, ustanovitev urada za demografska vprašanja in vsa usklajevanja pokojnin. K temu, kar je danes vodstvo sklenilo, stranko zavezujejo tudi prejšnji sklepi organov Desusa: sklep o vstopu v koalicijo in sklep zadnje seje sveta stranke, ki je Pivčevi in vodstvu stranke dalo podporo.
 

Kmetijskega resorja ​ne namerava zapustiti


Spomnimo, Pokrajinski odbor Ljubljana je v torek sporočil, da je Pivčevi izrekel nezaupnico, predsednik sveta iz zdravstveni minister Tomaž Gantar pa je razmere v stranki včeraj označil za zelo resne. Danes je dodal, da so v Desusu zadnjih dneh razpravljali na način, ki ni bil najbolj primeren, a da ostajajo enotni.

Glede te nezaupnice je Pivčeva danes povedala, da zaradi formalnih vprašanj še čakajo na zapisnik zasedanja ljubljanskega odbora. Napovedala je njegov pregled s strani pravno-statutarne komisje, poudarila pa, da sklepi tovrstnih odborov niso zavezujoči za organe stranke.

image
FOTO: Voranc Vogel/Delo


Glede morebitnih menjav ministrstev je danes znova potrdila, da ne misli zamenjati kmetijskega resorja za demografskega, ampak pričakuje, da bosta poleg zdravstvenega v rokah Desusa ostala oba. Glede demografskega urada je povedala, da so tik pred tem, da stranka dobi odlok o njegovi ustanovitvi. Trenutno potekajo koalicijska usklajevanja o njegovi vsebini. Ta bo odraz kompromisa oziroma konsenza med koalicijskimi partnerji, je napovedala.

Ugibanja, da bo na njem ministrovala sama, je znova ovrgla. Ostaja kmetijska ministrica, tistega, ki bo na čelu urada, bodo po njenih besedah poiskali v Desusu. Po drugi strani je demografski sklad zaenkrat še v ustni obravnavi, skupnega predloga zakona še ni. 

Nad Pivčevo visi tudi afera Sript. Pisali smo, da je pod drobnogledom Nacionalnega preiskovalnega urada, ki pa ima pri preiskavi težave, saj je poročilo ministrstva za gospodarstvo o pravilnosti porabe proračunskega denarja začasno.