Družinski zdravniki s poenotenimi navodili za ukrepanje ob koronavirusu

Predstavniki ministrstva za zdravje so se danes sestali z družinskimi zdravniki in župani. 

Objavljeno
28. februar 2020 14.00
Posodobljeno
28. februar 2020 15.43
UKC v Ljubljani je v pripravljenosti na prihod koronavirusa. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Ka. M.
Ka. M.
Zdravniška zbornica Slovenije je v ponedeljek na ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) naslovila pismo, v katerem je prosila za informacije v zvezi z ukrepanjem v primeru pojava koronavirusa v Sloveniji. Ker odgovorov ni prejela v predvidenem roku, je, spomnimo, pismo javno objavila.  

Danes je potekal sestanek predstavnikov ministrstva za zdravje z družinskimi zdravniki in župani o ukrepanju v primeru koronavirusa pri nas. Po sestanku je predstavnik ministrstva za zdravje Darko Čander povedal, da so se na današnjem sestanku z zdravniki pogovarjali o vstopnih točkah, kjer bodo sprejemali morebitne okužene s koronavirusom. Točk bo, kot je že znano, 55, a so seznam točk, ki bodo v največji pripravljenosti, skrčili na 16. 



​Kako bo predvidoma potekala pot pacienta, okuženega s koronavirusom, je opisala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek. Oseba, ki sumi, da je okužena s koronavirusom, mora najprej poklicati v ambulanto svojega osebnega zdravnika oziroma dežurno ambulanto. Ali je treba narediti bris, odloči zdravnik, ki se pri sprejemanju odločitve lahko posvetuje z lokalnim epidemiologom. Na današnjem sestanku so se tudi dogovorili, kako bo potekal odvzem brisa – predvidoma ga bo odvzel zdravnik, ki bo obravnaval bolnika. 

Predstavnica Zdravstvenega doma Postojna Irena Vatovec je bila s sestankom zadovoljna, povedala je, da so zdravniki dobili poenotena navodila, zaradi česar bodo lažje organizirali delo na lokalni ravni. Kočevski župan Vladimir Prebilič je poudaril pomen koordinacije in ozaveščanja javnosti. 

 

Do 12. ure sicer niso potrdili primera koronavirusa v Sloveniji. Testiranih je bilo 142 oseb.