Izkopani material za jeseniško urgenco končal v gozdu

Lastnik parcele je dovolil odlaganje, podjetnik, ki je odvažal material, pa ni preverjal, ali ima za to vsa dovoljenja.

Objavljeno
25. september 2014 19.14
Gradbena jama SBJ
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Jesenice – Izkopani material iz gradbene jame za novo urgenco v jeseniški bolnišnici je končal v gozdu nad Jesenicami, gozdarski inšpektor pa je zaradi suma, da gre za nedovoljeno odlaganje, že začel inšpekcijski postopek. Inšpektor ocenjuje, da je bilo odloženega med 800 in 1000 kubičnih metrov materiala.

Ob hujših nalivih, ki so vse pogostejši, bi se lahko material odpeljal proti dolini, je ocenil gozdarski inšpektor Janez Slavec. Lastnik, ki je dovolil odlaganje materiala na gozdni parceli, je s tem ogrozil osnovno funkcijo gozda in njegovo namensko rabo, zato je začel inšpekcijski postopek, je dejal inšpektor.

Dovoljenja ni preverjal

Lastnik gozdne parcele Danijel Tavčar je povedal, da je odlaganje dovolil, da bi lahko spet vzpostavil povezavo z gozdno cesto, ki vodi do drugih njegovih gozdnih parcel, hkrati bi uredil še prostor za odlaganje podrtega drevja. Za odlaganje materiala mu niso plačali, je povedal Tavčar in dodal, da je na upravni enoti Jesenice zaprosil za priklop na gozdno cesto za dostop do njegovih parcel. Tam je dobil pojasnilo, da mora pridobiti soglasje gozdarjev, je povedal Tavčar. Ker je gozdar na tem mestu odkazal podrtje dreves, je ocenil, da to hkrati pomeni tudi dovoljenje za odlaganje gradbenih odpadkov, je pojasnil in dodal, da bo enako povedal tudi gozdarskemu inšpektorju, ki ga je povabil na zaslišanje.

Urgenco na Jesenicah gradi podjetje IMP PPS, odvoz izkopanega materiala pa je zanje kot podizvajalec izvajal podjetnik Gregor Zavašnik. Povedal je, da mu je lastnik parcele dal zagotovilo, da ima vsa soglasja pristojnih institucij za odlaganje materiala, čeprav dokumentacije ni preverjal.

Zavašnik je povedal, da so na gozdno parcelo na željo lastnika odložili okoli 200 kubičnih metrov materiala in ne od 800 do 1000 kubičnih metrov, kot trdi inšpektor, večji del izkopanega materiala iz gradbene jame za urgenco pa so odpeljali na deponijo v Ljubljano. Investitorju, ministrstvu za zdravje, ki urgenco gradi z evropskim denarjem, bodo po koncu del izročili vso dokumentacijo o odlaganju odpadkov, je zatrdil Zavašnik.

Material odlagali že lani

Zavašnik je dodal še, da so bili na parceli že prej odloženi gradbeni odpadki, ki naj bi nastali med prenovo glavne ceste proti Planini pod Golico, ki jo je za občino Jesenice lani urejalo Cestno podjetje (CP) Kranj. Na občini o tem ne vedo nič, je dejal vodja komunalne direkcije občine Jesenice Marko Markelj, direktor CP Kranj Iztok Tonejec pa ni dal odgovora in pojasnil, da je pristojna oseba v podjetju zadržana. Tavčar sicer trdi, da so gradbene odpadke na njegovi parceli odlagali že lani, pa »takrat nihče ni ukrepal«, zdaj pa da gre za »tipično slovensko fovšijo«.

Na ministrstvu za zdravje o tem uradnih informacij nimajo, »zato bomo zahtevali pojasnilo od izvajalca del ter odgovornega nadzornika«. Dodali so, da so že v javnem naročilu za gradnjo jeseniške urgence jasno opredelili, da mora biti v ceno del vključen tudi odvoz na pooblaščeno deponijo in da mora izvajalec pri tem upoštevati zakonodajo. Ali lahko nelegalno odlaganje gradbenega materiala ogrozi črpanje evropskih sredstev za šest milijonov evrov vredno jeseniško urgenco na ministrstvu niso odgovorili.