Izobraževanje naravoslovcev in tehnologov: jih je premalo ali preveč?

V Ameriki ugotavljajo, da je domačih znanstvenikov na podoročjih STEM dovolj, a so predragi. V Evropi še velja, da jih je premalo.

Objavljeno
11. september 2013 10.24
Znanstveniki pospešeno delajo na izdelavi nove vrste cepiva proti ptičji gripi
Sonja Merljak, šolstvo
Sonja Merljak, šolstvo

Na plenarnem zasedanju v Strasbourgu, kjer so včeraj razpravljali o strategiji Evropske unije za mlade in reševanju brezposelnosti mladih, je poslanec dr. Milan Zver izpostavil, da za visoko brezposelnost med mladimi nista kriva le kriza in trg dela, ki ne sprejema mladih, temveč predvsem sistemi izobraževanja in usposabljanja.

Šole bi morale po njegovem izobraževati za poklice, ki jih družba sploh lahko sprejme.

»Žrtve neučinkovitih sistemov izobraževanja in usposabljanja so mladi sami. Šole jih ne opremijo ustrezno za življenje in delo. Zanemarjene so t.i STEM kompetence (naravoslovje, tehnologija, inženiring in matematika). Zato imamo v EU poleg visoke brezposelnosti mladih več kot 2 milijona delovnih mest, ki jih ne moremo zapolniti, ker nam primanjkuje ustreznih profilov«.

Zmote o STEM v ZDA

Pri tem je zanimivo vedeti, da na pomanjkanje študentov na področju STEM že vrsto let opozarjajo v ZDA. A v zadnjih mesecih prihaja na dan, da se v ozadju teh opozoril skrivajo interesi univerz in podjetij.

Prvi in drugi namreč že dalj časa trdijo, da se Američani ne želijo izobraževati na naravoslovnih in tehniških fakultetah in da zato potrebujejo študente iz tujine, tudi iz Evrope.

Američani so pri tem šli tako daleč, da so začeli razmišljati o zelenih kartah za vse tujce, ki bi se odločili za podiplomski študij na teh področjih.

Zdaj kaže, da je v Ameriki vendarle dovolj domačih znanstvenikov, a da so ti za svoje delodajalce predragi, zato jih ti raje nabirajo v tujini.

Številni ameriški znanstveniki, še posebej tisti starejši od štirideset let in med njimi so taki, ki imajo po dva doktorata s področij STEM, so namreč v zadnjih letih izgubili službo, ker so univerze zaradi krčenja stroškov odpuščale svoje zaposlene.

Dejstvo je, da je v ZDA na tisoče znanstvenikov s področij STEM celo brezposelnih oziroma ne morejo delati s polnim delovnim časom.